Razvoj proizvoda i internacionalizacija- STRONGER projekt je koji je za cilj imao ojačati i organizacije i istraživačke institucije koje pružaju podršku poslovanju kroz savjetodavne usluge u području plasmana proizvoda, uspostavljanja i promocije prekograničnog klastera za sakupljače, uzgajivače i prerađivače bilja.
- Projekt čiji je nositelj CTR- razvojna agencija Brodsko- posavske županije u suradnji sa partnerima iz Zadra, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, krenuo je 1. prosinca 2017. godine, kroz 27 mjeseci koliko traje, odrađeno je aktivnosti kako bi se stekla specifična znanja o proizvodnji i preradi bilja, brendiranju proizvoda, ostvarila prekogranična suradnja. - kazao je Domagoj Miljković, voditelj projekta „Zajedno jači“ čija je ukupna vrijednost gotovo 980 tisuća Eura, od čega Europska unija sufinancira oko 830 tisuća Eura kroz program prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014- 2020.
- Kroz projekt smo htjeli implementirati sve ono što su razvojne agencije i poduzetnički centri s područja zadarske i naše županije postigli s pružanjem podrške malim poljoprivrednicima ili zaljubljenicima u ljekovite bilje koji možda nisu sve u svojoj proizvodnji i plasmanu proizvoda radili onako kako bi trebali. Osigurali smo im zato kroz projekt mentore koji su jedan na jedan mogli pomoći u razvoju njihove poslovne ideje. Također veseli da smo uspjeli tijekom provedbe projekta došli u mogućnost zaštiti žig nekoliko naših korisnika na području Republike Hrvatske. Vjerujem da ćemo od danas češće čuti njihove krilatice, odnosno slogane "Valuida", "Beri samo najbolje" ili "Zdravlje iz vrta", što je slogan naše Srednje škole Matija Antun Reljković.- kazala je Mirela Brechenmaher direktorica CTR-a.

Kroz projekt su prošli zainteresirani korisnici iz kontinentalnog i dalmatinskog dijela Hrvatske, preko stotinu zainteresiranih poduzetnika, malih proizvođača, vlasnika OPG-ova, ljudi koji su se uzgojem aromatičnog bilja bavili iz hobija. Svi oni prošli su barem jednu ili više edukacija, od 6 različitih tematskih modula koji su im bili ponuđeni. - Mnogi od njih svoje su proizvode eventualno izlagali samo na sajmovima. Kroz projekt su saznali što sve trebaju učiniti da bi se to promijenilo i da bi njihovi proizvodi došli na široko tržište.-
Platforma za umrežavanje jedan je od ciljeva projekta.- U ovoj prvoj fazi projekta svi uključeni proizvođači mogu predstaviti svoje proizvode i promovirati ih na e- platformi čije će održavanje i dalje pratiti zadarska javna ustanova "Inovacija". Trenutno pedesetak je korisnika koji osim promocije na platformi mogu razmjenjivati i svoja stečena iskustva i znanja, a trenutno se priprema i podloga za prodaju proizvoda.-
Jedna od korisnica projekta STRONGER je i Tamara Sudić, danas je predstavila svoj mali projekt, buduću zalogajnicu u Slavonskom Brodu.- Riječ je o projektu kojim želimo podržati ekološku proizvodnju i lokalne poljoprivrednike, od kojih ćemo kupovati manje količine namirnica od kojih ćemo svakodnevno kuhat domaća jela. Sve je usko povezano s aromatičnim i začinskim biljem i kuhanjem.- kazala je danas Tamara inače diplomirana učiteljica, food blogerica koja zalogajnicu otvara uz pomoć poticaja za samozapošljavanje.
Ovaj projekt svakako je, kako je i sam prof. Vehid Ibraković rekao, šlag na priču o začinskom bilju i temi „Zdravlje iz vrta“ o čemu je govorio posljednjih petnaestak godina.- I meni i školi i učeničkoj zadruzi projekt je od velike važnost jer ćemo imati brendirani, zaštićeni proizvod u EU koji se zove "Zdravlje iz vrta". Ta priča traje godinama a STRONGER nam je pomogao da dođemo do vrha. Riječ je o različitim proizvodima, od aromatičnog spiralnog vrta koji je središnja tema "Zdravlja iz vrta" , dakle čajeva, začina, aromatičnih ulja ili vrećica tu su i svi drugi proizvodi iz našeg školskog praktikuma , povišenih gredica, povrća, sokova, bučinog ulja. Sve je to "Zdravlje iz vrta" u kojeg je uključeno niz profesora i naših učenika.- saznajemo od prof. Vehida Ibrakovića iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, koji je danas bio i jedan od panelista.