Na platformama i web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac prošle je godine objavljeno više od 73 tisuće oglasa za posao.

Najveća potražnja zabilježena je u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu te u proizvodnji i zanatskim uslugama, a najveći rast broja oglasa bio je u kategoriji ljudski resursi, piše Glas Slavonije

Stagnacija

Za poslove u inozemstvu 2019. godine objavljeno je gotovo 2000 oglasa, što je četiri posto manje nego u istom razdoblju godinu prije.

Analizom cjelokupnog tržišta rada u Hrvatskoj, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u 2019. godini, kako na MojPosao tako i na drugim servisima za oglašavanje radnih mjesta, primjetan je trend stagnacije i usporavanja tržišta te pad od četiri posto ukupnog broja objavljenih oglasa.

"Tržište rada u Hrvatskoj je, gledajući samo interne transakcije i kretanja, već 2018. prestalo rasti. U 2019. godini došlo je do smanjivanja intenziteta emigracije stanovništva, dok je od početka godine stopa imigracije nešto porasla. Sve je to posljedica usporavanja europskog gospodarskog rasta, ponajprije njemačkog, a pritom se stvara nervoza oko dolaska nove krize, čime se donekle utječe na njezino izazivanje. Mali pad oglasa na našim platformama objašnjavamo time kako mi nešto manje sudjelujemo u izvozu i uvozu radne snage, iako smo tržišni lider. No kroz naše nove akvizicije i promjenom nastupa na EU tržištu nadam se kako ćemo unaprijediti i taj segment našeg poslovanja", napominje Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Među najtraženijim zanimanjima lani su i dalje dominirala zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, stoga upravo te kategorije čine gotovo 40 posto svih oglasa objavljenih na portalu MojPosao.

Nestanak SOR-a

Najtraženija zanimanja bila su: prodavač (trgovac), konobar (barmen), vozač, skladištar, kuhar, programer i radnik u proizvodnji.

S obzirom na vrstu zaposlenja, oglasi za rad na neodređeno činili su lani 69 posto ukupnog broja oglasa, što je 5 posto više nego 2018. "Nastavak trenda rasta broja oglasa u kojima se nudi rad na neodređeno, odnosno pada zapošljavanja na određeno, potvrda je sve bolje pozicije radnika na tržištu rada", smatra Žonja.

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u devet posto oglasa, a u samo jedan posto oglasa poslodavci su tražili djelatnike za stručno osposobljavanje. U tri posto oglasa nudili su se studentski poslovi. Poslodavci su 2019. godine najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom.
 

Izvor Glas Slavonije/Dijana Pavlović
Foto Ilustracija