U Općini Klakar danas je održana uvodna konferencija projekta "Žene - snaga zajednice". Riječ je o EU projektu kojem je osnovni cilj olakšati pristup zapošljavanju ženama pripadnicama ranjivih skupina te ih osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal. Jedna od njih je i 25-godišnja Monika Štruc, koja je zbog obitelji odlučila ostati u svojem rodnom kraju. Trenutno skrbi o pet korisnika i više je nego zadovoljna poslom.

"Cilj projekta je osnažiti njihov status na tržištu, da pružimo podršku korisnicima kojima je to potrebno te da im poboljšamo životni standard", kazala je Gabriela Bušić, voditeljica projekta.

Inače, kroz projekt koji traje 27 mjeseci, deset nezaposlenih žena s područja Općine dobilo je mogućnost zaposlenja. Riječ je o poslovima skrbi i pomoći u kući starijim i nemoćnih osobama. Mijo (76) kaže, najvažniji su poslovi higijene, pošto je sve to prije mogao sam raditi, no sada više nije u mogućnosti. Pomoć mu i više nego dobro dođe.

Projektom je zadovoljan načelnik Općine Josip Stanić, koji ističe kako će korist od ovakvih aktivnosti u njihovoj zajednici biti višestruke, kako za nezaposlene žene, tako i za brojna kućanstva u kojima žive starije osobe ili samci.

Zapošljavanje teško zapošljivih osoba i borba protiv siromaštva temeljni su ciljevi programa 'Zaželi' kojega u potpunosti financira Europski socijalni fond. Partneri u projektu su Hrvatski Zavod za zapošljavanje, Područni ured Slavonski Brod i Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. Ukupna vrijednost projekta uz stopostotnu EU potporu je 1.963.665,90 kuna. Organizacija konferencije sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda