Općina Rešetari do kraja 2018. godine, ali i iduće 2019. godine namjerava nastaviti dobru praksu povlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske Unije.

Za prijavu na natječaje ovih dana projekti su se pripremali i aplicirali ukupne vrijednosti koja prelazi trideset milijuna kuna, od kulturnih, obrazovnih, ekoloških do društvenih višenamjenskih objekata.
Najvažniji projekti zasigurno bi trebali biti novi objekt dječjeg vrtića u vrijednosti preko 6 milijuna kuna za koji se čeka odobrenje Agencije za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj, kao i adaptacije postojećih prostora društvenog doma DVD Rešetari s izgradnjom spremnica i prostora za protuzaštitu vrijednosti veće od 4 milijuna kuna.
Čeka se odluka i potpis ugovora za izgradnju reciklažnog dvorišta vrijednosti 4,7 milijuna kuna od Ministarstava zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Trebala bi započeti i dogradnja, po završetku projekta, Osnovne škole u Rešetarima s adaptacijom postojećih unutarnjih radova u vrijednosti preko 8 milijuna kuna.

Također je završen i projekt dogradnje i adaptacije zgrade općine u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna, te se za isti čeka moguća kandidatura prema fondovima EU ili državnim proračunom.

U ovoj godini, kao i početkom iduće godine, započet će se s postavljanjem LED rasvjete za cijelu općinu, a u ovom trenutku provodimo završna izvješća postojećeg energetskog pregleda rasvjete općine, kao i reviziju projektne dokumentacije nove rasvjete. Vrijednost radova je približno 3 milijuna kuna.

S završetkom natječaja ovih dana prijavljeni su i projekti Ministarstvu kulture za sufinanciranje projektne dokumentacije izgradnje kulturnog centra u Rešetarima, uređenje stare slavonske kuće i stalnog muzeja te dva međunarodna natječaja s prijateljskim općinama Ilinden (Makedonija) i Lupac (Rumunjska) u vrijednosti od pola milijuna kuna.

Planira se i kandidatura energetske obnove javnih zgrada općine, razvoj digitalne i optičke mreže i niz drugih projekata bitnih za život na ovim prostorima posebno s rješavanjem projekta poslovne zone. Načelnik Zlatko Aga naglasio je ključnim da se na vrijeme raspišu svi planirani natječaji od strane državnih institucija kako bi se kandidirali i ostali projekti jer općina je pripremila još niz drugih projekata koje želi ostvariti, a koji su bitni za životnu zajednicu Općine Rešetari.

Izvor: Općina Rešetari