Poduzetnicima, poljoprivrednicima, predstavnicima civilnog sektora Brodsko- posavske županije već je 26 godina dobro poznata adresa Centra za tehnološki razvoj. Mnoge od njih zabrinula je nedavna vijest o likvidaciji dosadašnjeg trgovačkog društva i osnivanja Javne ustanove Centar za razvoj.

Još ratne 1992. godine, prelaskom na tržišnu ekonomiju, u skupini gospodarskih stručnjaka prepoznata je potreba razvoja malog i srednjeg poduzetništva, obrta i zadrugarstva, smatrajući kako će oni najviše pridonijeti restrukturiranju tadašnjeg gospodarstva i smanjenju nezaposlenosti. S namjerom utemeljiti instituciju koja će biti informativno - savjetodavna i stručna pomoć postojećim i poduzetnicima početnicima, predstavnici Brodsko- posavske županije, znanstvenih institucija i lokalnih gospodarstvenika osnovali su trgovačko društvo Centar za tehnološki razvoj.Zadaća CTR-a bila je razvoj znanstveno-istraživačkog rada, transfer tehnologija, podrška inovativnom stvaralaštvu, te predstavljanje Županije u Hrvatskoj i inozemstvu uz privlačenje investicija i ulagača.

Marljivo radeći i surađujući sa svim zainteresiranim skupinama, Centar za tehnološki razvoj - Razvojna agencija Brodsko - posavske županije d.o.o. isprofilirao se u neizostavni dio poduzetničke infrastrukture Brodsko-posavske županije koji je zadovoljavao ne samo potrebe poduzetnika, nego pružao i specijalizirane oblike pomoći lokalnoj i područnoj samoupravi u izradi i provođenju poduzetničkih i razvojnih projekata u okviru pretpristupne strategije EU.

Izmjenama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, regionalni koordinator razvoja Brodsko- posavske županije Centar za tehnološki razvoj odlukom Županijske skupštine u svibnju ove godine osnovan je kao javna ustanova, te je pokrenut proces prijenosa gospodarske cjeline, djelatnika, materijalnih i tehničkih sredstava te preuzetih obveza po raznim ugovorima i europskim projektima.

Proces je završen početkom kolovoza, a Centar za tehnološki razvoj pozvao je sve građane na suradnju. Naglašavajući značaj sinergističkog djelovanja i potrebu preuzimanja aktivne uloge u razvoju društva, direktorica CTR-a Mirela Brechelmaher je naglasila kako, želimo li pomak s gospodarskog dna na kojemu se nalazimo, svoj doprinos promjenama moraju dati svi građani čija je dužnost informirati se i aktivno sudjelovati u regionalnim razvojnim strategijama. Odgovornost ne leži samo na načelnicima, županima i direktorima, nego na svima nama i cijeloj zajednici.

Govoreći o ulozi novoosnovane Javne ustanove, zamjenik župana Damir Mirković je istaknuo: „CTR je i nadalje, najjednostavnije rečeno, tehnička pomoć i savjetnik svih dionika kako bi se pripremili i kvalitetno proveli razvojne projekte. Poanta nije samo pripremiti projekte, nego pripremiti projekte koji će se uklopiti u Nacionalnu razvojnu strategiju te na taj način izravno utjecati na poboljšanje i razvoj gospodarsko- socijalne slike Brodsko- posavske županije. Nizak indeks razvijenosti slavonskih županija bio je poticaj Vladi RH za rad na razvijanju programa koji će to promijeniti. Taj će razvoj odsad ići putem koji će zahtijevati velike strateške integrirane projekte na razini Slavonije, Baranje i Srijema, a koji moraju imati utjecaj na razvoj gospodarstva i podizanje stope zapošljivosti."

U CTR-u ubrzano rade na transferu iskustva i pružanju tehničke pomoći i savjetovanja svim dionicima naše županije, posebno općinama i gradovima, kako bi se pripremali projekti koji ispunjavaju ciljeve i utječu na razvoj gospodarstva i koji će se uklopiti u Nacionalnu razvojnu strategiju.

Zamjenik Mirković naglasio je kako je u ovom trenutku otvoreno nekoliko natječaja za poduzetnike i sufinanciranje EU projekata, te pozvao zainteresirane na dolazak u CTR kako bi se pregledalo je li sva dokumentacija ispravno i dobro pripremljena i je li sve dobro posloženo.

- Potičem sve one koji planiraju da što prije pripreme i pošalju dokumentaciju; što prije pošaljete veća je šansa da se sredstva i dobiju. Niz je prijavitelja koji su se osamostalili u pripremi i provedbi projekata , ali svima nam je u interesu znati što je prijavljeno kako bismo mogli lobirati za projekte koji su nam bitni. Namjera je Vlade kroz izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju dio funkcija upravljanja EU sredstvima s nacionalne razine spustiti na regionalne koordinatore koji će u sljedećoj financijskoj perspektivi biti važan čimbenik u procesu upravljanja EU sredstvima. Aktivno sudjelovanje svih građana preduvjet je uspješne apsorpcije raspoloživih i dostupnih sredstava, a s ciljem gospodarsko- socijalnog razvoja-, naglasio je Mirković.

Izvor: Brodsko-posavska županija