Veća prava ima divlja svinja nego poljoprivrednik – navodi se u priopćenju Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život". U ovoj udruzi izrazili su oštro protivljenje novom prijedlogu Zakona o lovstvu za koji kažu da ide na štetu poljoprivrednika, a štiti lovačka društva i osiguravajuće kuće, piše Večernji list.

Prema njihovom tumačenju, članak 79 ovog zakona dovest će do propasti mnogih poljoprivrednika, jer praktično sve obaveze i troškovi za sprečavanje štete od divljači padaju na njihov teret.

- Od poljoprivrednika se traži ograđivanje dobara i polja, čuvanje i istjerivanje divljači i to sve na njihov trošak. Samim time lovoovlaštenici osim zaštitnih sredstava, odnosno repilenta, nemaju nikakvu obavezu, a znamo da niti repilent niti električni pastir ne može zaustaviti divljač, već samo kvalitetna i visoka žičana ograda po mogućnosti ukopana - kažu u udruzi "Život".

U priopćenju udruge stoji kako je Vlada ovakvim prijedlogom zakona zaštitila lovoovlaštenike, ali i osiguravajuće kuće, jer osnova za naplatu štete po ovom članku nema. Riječ je, tvrde, o još jednom udaru na poljoprivrednike u suradnji s lovačko-osiguravajućim lobijem.