Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s Brodsko-posavskom županijom održala je svoju godišnju Skupštinu u Oprisavcima u restoranu „Kuća dida Tunje". Povod za održavanje svečanosti u našoj županiji bila je i dodjela plaketa najuzornijim gospodarstvima u proizvodnji mlijeka u Brodsko-posavskoj županiji za 2017. godinu, i to PG-u Zdunić iz Divoševaca i OPG-u Arić iz Gornjih Crnogovaca, čija godišnja proizvodnja mlijeka iznosi čak 12% ukupne količine isporučenog mlijeka na razini Brodsko-posavske županije.

Okupljene je pozdravio i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, dok je pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović ukratko predstavio aktivnosti u poljoprivredi koje Brodsko-posavska županija provodi. Iako se dotaknuo cijele poljoprivredne proizvodnje, u ovoj prilici u fokusu je bilo govedarstvo. Po riječima pročelnika Burazovića, već petu godinu za redom evidentan je pad isporučitelja mlijeka i isporučenog mlijeka sa 21.030.351 kg u 2011. na 13.115.002 kg u 2016. godini te smanjenje za petogodišnje razdoblje iznosi 7.915.349 kg ili 37,64%. Evidentan je pad isporučitelja mlijeka sa 591 u 2011. na 242 u 2016. godini te se tijekom petogodišnjeg razdoblja 349 ili 59,06% obiteljskih poljoprivrednih prestalo baviti stočarskom proizvodnjom.

U 2017. godini Brodsko –posavska županija sufinancirala je provedbu Programa kontrole kvalitete mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Brodsko-posavskoj županiji. Program je obuhvatio 194 mljekara koji je imao evidentirana grla u 2016. godini u kontroli mliječnosti u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka. Na taj način iz županijskog proračuna je mljekarima isplaćeno 69.894,65 kn za evidentiranih 3.316 grla s izračunom od 21,08 kn po grlu. Temelj za izračun bilo je 20% utvrđene cijene uzorka od 105,39 kn po obavljenom uzorku.

Kako Hrvatska mljekarska udruga kroz svoj rad nastoji potaći sinergiju znanosti i struke s jedne te proizvođača mlijeka s druge strane s ciljem stvaranja cjelovitije i kvalitetnije proizvodnje mlijeka, a time i ostvarivanja boljeg plasmana na tržištu, današnjoj svečanosti nazočili su dekani agronomskih fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Sarajevu.

Nakon službenog dijela sjednice predstavnicima poljoprivrednog gospodarstva Zdunić iz Divoševaca i OPG-u Arić iz Gornjih Crnogovaca dodjeljene su prigodne plakete.

Drago Solić, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije pojasnio je kako su za dodjelu ovog prestižnog priznanja morali biti zadovoljeni određeni kriteriji. Mlijeko je moralo biti 1. klase, ocjenjivala se i mliječnost, a u obzir uzimala i količina isporučenog mlijeka mljekarskoj industriji kao i tradicija proizvodnje mlijeka. Tako se na današnjoj svečanosti moglo saznati kako PG Zdunić ima 140 krava Simentalske pasmine, a u 2107. godini isporučila je 1.035.537 kilograma mlijeka, dok OPG Arić ima 76 krava Holstein pasmine a prošle je godine mljekarskoj industriji isporučila 498.172 kilograma mlijeka.

Nagrade su dobitnicima uručili Zdravko Barać ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković koji je naglasio kako je Brodsko-posavska županija i novčano nagradila naše vrijedne poljoprivrednike, a sredstva su, u tu svrhu, već uplaćena. 

Izvor: BPŽ