Marsonikon 2016. peta je i već tradicionalna brodska SF konvencija, a ove godine u potpunosti se uklapa u trenutna zbivanja i Slavonski Brod obojat će u boje Trasha i Pulpa.

Počasni gosti ovogodišnjeg Marsonikona su SF maestro Zdeslav Benzon, nagrađivani autor Danijel Bogdanović koji će predstaviti novi roman 'Noćni vlak za Dukku' i Boban Knežević, srpski SF bard koji će sudjelovati u razgovoru o evoluciji SF-a na ovim prostorima.

Tijekom cijelog Marsonikona očekujte brojne prezentacije, predavanja i filmske projekcije vezane uz samu temu konvencije – Pulp i Trash – a uz to će vam slavonski SF-ovci pružiti i neka druga zanimljiva predavanja, vezana uz superjunake, psihodelike i književnost.

I ove godine Marsonikon nudi obilje dobre literature, pa će tako u prostorijama kazamata svoja izdanja predstaviti Hangar 7, Čudna knjižara, Teledisk, te čak tri antikvarijata pa ćete moći pronaći nešto starijih izdanja po povoljnim cijenama.

Predstavljanje svojih radova imat će i nezaobilazni Klub Minijaturista i Maketara "Panonnia Minor" Slavonski Brod, Klub Titan Atlas iz Osijeka, firma Cadenas koja donosi i malo iznenađenje, a po prvi puta ugostit ćemo i Udrugu za zaštitu životinja VICTUS koja će na svom štandu skupljati priloge za pomoć nezbrinutim životinjama.

Predstavit će izložbu ilustratora i proslaviti 50. godina Star Trek serijala gdje će nam se pridružiti prijatelji iz Donjeg Miholjca s konvencije Domikon, jedine Star Trek konvencije u Hrvatskoj. Među promocijama ćete vidjeti i nove brojeve zbirke kratkih SF priča 'Marsonic9' i fanzina 'Svemirski Brod 7'. Hedonizam, opuštenost i druženje i ove godine dolaze uz slobodan ulaz.

SLUŽBENI PROGRAM:

11:30 >> Otvaranje Marsonikona
***********************
13:30 >> Kristina Lovković - Povijest superjunaka
14:30 >> Ratko Martinović - 'Psihodelici - Put u fantastične svjetove'
15:30 >> Promocija 'Marsonic 9' + fanzin Svemirski Brod
16:00 >> Pera Marsonica - Jelena Crnjaković, Mira Satarić, Krešimir Čorak - moderator Gordan Sundać
17:00 >> Danijel Bogdanović i promocija romana 'Noćni vlak za Dukku' - moderator: Ivan Lutz
18:00 >> Zdeslav Benzon i predavanje 'Pulp u znanstvenoj fantastici'
19:00 >> ANTI-KVIZ - voditelji: Max Potente i Wesley Pipes
19:30: >>Tribina 'Evolucija regionalne fantastike - od Zlatnog doba do 21. stoljeća' - Zdeslav Benzon, Boban Knežević, Leon Maglić - moderator: Hrvoje Gažo

FILMSKE PROJEKCIJE:

12.00 PLAN 9 IZ SVEMIRA (Plan 9 from Outer Space, 1959)
r: Ed Wood (79 minuta, trajanje do 13.20 h)

13.30 ST: TOS- epizoda The City on the Edge of Forever
(28. epizoda 1. sezone, trajanje 50 minuta; do 14.20)

14.30 U DJELIĆU SEKUNDE (Split Second, 1992)
r: Tony Maylam i Ian Sharp (91 min., trajanje do 16 h)

16.00-16.15 pauza

16.20 STARCRASH (Starcrash, 1978)
r: Luigi Cozzi (92 min., trajanje do 17.50)

18.00 ST: TOS- epizoda Mirror, Mirror
(4. epizoda 2. sezone, trajanje 50 minuta; do 18.50)

AUTORI – MARSONIC 9:

Naslovnica:
Filip Mrvelj, Slavonski Brod
Novela:
Ratko Martinović - PreŽivi
Strip:
Maja Perak - Roborušilac
Članak:
Zdeslav Benzon - Amazing, Astonishing, Astounding - Od pulpa do trasha i natrag
Priče Marsonic 9:
Gordan Sundać i Ivan Lutz - Amiši u Svemiru: Osveta degeneriranih
Danijel Bogdanović- Oks Hunger Muškarčina i pol
Teo Kos - Kargo
Petar Ćorić- Sluzav Dan
Mira Satarić - Baksuz Bo i ubistvo u Spoljnjem gradu
Tamara Babić- Hongsjao SLASH! Sjaohong
Jurica Ranj - Petorka protiv sudbine
Stevan Šarčević - Odmetnik
Toni Juričić - Crvena noć Nenada krvavog
Tomislav Tomašević - High Q

O Marsonikonu smo razgovarali s brodskim SF piscem Ivanom Lutzom, poznatim i izvan granica Lijepe naše, Zašto PULP I TRASH?

 Izabrali smo temu PULP i TRASH jer mislimo da Hrvatska uopće nije prošla tu fazu u fantastičnoj književnosti. Kao veliki fan dobre i kvalitetne literature koja nužno ne mora biti SF, uvijek se volim vratiti nekom lakom štivu u kojemu junak spašava djevojku, ili junakinja spašava dečka. Nekada su stereotipne priče baš ono što nam treba nakon napornog dana, pokraj mora, pokraj Save ili bazena.

Marsonikon je i ove godine međunarodnog karaktera?

Naši gosti dolaze iz Splita, Pleternice, Beograda, Vinkovaca, Osijeka, Zagreba... najavljeni su dolasci iz BIH; usko surađujemo s društvom iz Crne Gore... Marsonikon pokazuje širinu i tendenciozno širimo suradnju s drugim društvima i ljudima dobrih vibracija, književnicima i umjetnicima. Baš zato je Slavonski Brod poseban taj dan jer dajemo naglasak na samu bazu fantastike, a to je literatura, pisci jer sve izlazi iz knjiga.
Po tome sigurno jesmo jedinstveni na ovim prostorima i želja nam je pojačati intenzitet kulturnog impulsa u našem gradu i postati središte fantastičnog svijeta ovog dijela Europe. NA tome intenzivno radimo i u suradnji s partnerima pokušat ćemo ostvariti taj dugo sanjani projekt prave, velike i višednevne međunarodne konvencije.
Za takvo nešto nam treba podrška svih političkih struktura, no podržavati kulturu u ovom ludilu u kojem živimo zapravo je znanstvena fantastika jer sve je preče od kulture i znanja.

Brođani vole SF i Marsonikon, što im poručiti?

Pozivam svoje Brođane neka dođu 18. lipnja u tvrđavu na ugodno druženje s ljudima koji održavaju književnost i fantastiku iznad vode i koji baš stvarno žele promijeniti svijet. Naravno, bit će zanimljivog sadržaja, pregršt knjiga, stripova, kave, pića... Još ako bude lijep i sunčan dan, možete kupiti novi Marsonic i mirno čitati zavaljeni u travu najljepše tvrđave na svijetu, ako vas vidim, možda vam donesem i pivo.