Postignut je politički sporazum od strane Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije, a vezan uz pokretanje i financiranje inicijative WiFi4EU.
Ovom se inicijativom podupire uvođenje besplatnih javnih Wi-Fi hot spotova u lokalnim zajednicama diljem EU na javnim mjestima poput knjižnica, trgova, parkova, bolnica...

Kako je objavljeno na stranici eurozastupnika Davora Škrleca, višejezični portal WiFi4EU će omogućiti korisnicima brzu, sigurnu i besplatnu internetsku vezu.
Politički sporazum uključuje obvezu triju institucija u osiguravanju ukupnog iznosa od 120 milijuna eura, a novac će biti dodijeljen za financiranje opreme za javne besplatne Wi-Fi usluge u 6000 do 8000 općina u svim državama članicama.

Odluka o izvorima financijskih sredstava će biti donesena nakon završetka zakonodavnih rasprava o pregledu trenutnog višegodišnjeg financijskog okvira EU-a.
Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za regionalni razvoj, podupire ovu inicijativu kojoj je cilj svakom europskom selu i gradu omogućiti bežični pristup brzom internetu oko glavnih središta javnog života do 2025. godine.

Škrlec je rekao kako je cilj jedinstvenog digitalnog tržišta izgraditi potpuno povezanu Europu u kojoj svatko ima pristup visokokvalitetnim digitalnim mrežama.
"Inicijativom WiFi4EU poboljšat će se ovezivost u manjim sredinama koje imaju ograničen pristup internetu. Ovaj program posebno se mora usredotočiti na ruralna područja te druge zone u kojima postoji rizik od iseljavanja i depopulacije. Lokalne javne vlasti koje žele ponuditi Wi-Fi na područjima gdje slična javna ili privatna ponuda još ne postoji, moći će se prijaviti za financiranje putem jednostavnog i nebirokratskog procesa, primjerice, elektroničkom prijavom i plaćanjem kuponom. Potpore dodijeljene u obliku bonova bit će korištene za kupnju i ugradnju najsuvremenije opreme u obliku lokalnih bežičnih pristupnih točaka, dok će javno tijelo pokriti troškove rada same veze. Zahtjev za financiranje moći će se podnijeti nakon što se sustav uspostavi, a projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja. Vrlo je važno naglasiti kako će se sredstva dodjeljivati na geografski uravnotežen način tako da besplatni brzi internet bude dostupan građanima diljem Europske unije".