Četrdeset godina braka, devetero djece i 15-ero unučadi – obiteljsko je bogatstvo supružnika Franje i Lidije Galetović iz Slavonskog Broda, koji će na Uskrs ove godine proslaviti okruglu obljetnicu: svojih četiri desetljeća zajedničkog života!
„Nije to malo, ali je prošlo u ljubavi, vjernosti, slozi i razumijevanju“, kaže Franjo, koji je svoju suprugu Lidiju zaprosio na novu godinu 1977. , a već 16. travnja iste godine odveo i pred oltar. „Tako je to bilo u onim vremenima, kada je brak bio svetinja, a današnji brakovi vam traju kraće nego sam svadbeno slavlje. I to nije dobro“, primjećuje Franjo.

A tajna te uspješne složnosti i zajedništva je, sigurni su oboje, u blagoslovu od Boga. „Svih ovih godina u braku održala nas je molitva i vjera naših roditelja. Zahvaljujući našim roditeljima i mi smo upoznali Boga“, sigurna je Lidija, koja priznaje da ju je Franjo šarmirao svojom naočitošću, ali i dobrotom, jer je od početka zaista bio momak od povjerenja.
Supružnici Galetović bili su proteklog vikenda na duhovnoj obnovi za bračne parove, koju je u župi Podvinje organizirala Molitvena zajednica 'Novo Srce', u duhovno vodstvo svećenika iz te župe. Gospođa Lidija kaže kako su joj takvi susreti poput izvora na kojima se duhovno okrjepljuju, a to je i prigoda da se međusobno podsjete na svoje bračne zavjete i da vođeni tim obećanjima koje su izrekli pred oltarom, učvršćuju svoju povezanost i ljubav. „Brak je svetinja, nešto što je Bog odredio za muža i ženu, da budu svjetlo ovoga svijeta i pružaju primjer mlađim naraštajima“ ističe Lidija, majka devetero odrasle djece, šest kćeri i tri sina, od kojih je najstarija kći 39 godina, a najmlađi sin 22 godine. Osmero od njih već imaju svoje obitelji i svojim su roditeljima podarili ukupno 15-ero unučadi.

Uz sve to obiteljsko bogatstvo kojim se uistinu mogu podičiti, supružnici Galetović bave se i udomiteljstvom: u svom domu skrbe o četiri stare i nemoćne osobe. Imaju Lidija i Franjo i poruku za sve: „Bogu ništa nije nemoguće i ako vam je Bog na prvom mjestu, sve ostalo će biti na svom mjestu“!

Ivica Vlašić