Naslovna / Vijesti / Novi projekti i suradnje s renomiranim književnicima i institucijama

OSTALO

Novi projekti i suradnje s renomiranim književnicima i institucijama

Gradska knjižnica najavljuje širenje usluga u 2022. godini

Novi projekti i suradnje s renomiranim književnicima i institucijama
Nikolina Vidakovic
  • 2022-01-06 12:00:00

 

Novi projekti i suradnje s renomiranim književnicima i institucijama

 

Najavljuje se iznimno sadržajna 2022. godina za Gradsku knjižnicu Slavonski Brod; radit će se i na širenju i poboljšanju usluga. Nastavlja se suradnja s Općom bolnicom „Dr. Josip Benčević“, planirane su radionice s umirovljenicima u svrhu računalnog opismenjivanja i radionice programiranja, a novina je i program u suradnji s Centrom za inkluzivnu podršku Slavonski Brod „Knjižnica u zajednici – knjiga na kućni prag“.

 

U veljači će se održati dodjela nagrada za najbolju kratku humorističnu priču „klUPKO smijeha 2022.“, u ožujku su planirana predavanja i radionice s učenicima srednjih škola u sklopu Dana hrvatskog jezika, a u suradnji s Galerijom umjetnina grada Slavonskog Broda organizirat će se književna manifestacija „Tadijine večeri“ te s Udrugom osoba s invaliditetom „Loco-moto“ promocija knjige i/li izložba slika „Kistom i perom“.

 

U ovoj se godini očekuje osnivanje čitateljske grupe za djecu od 1. do 4. razreda te za djecu od 5. do 8. razreda, Kutića slikovnica „Kutić Gradske knjižnice u dječjim vrtićima“, provedba projekta „Junaci koji su promijenili svijet“ u sklopu programa Male pričaonice na Dječjem odjelu te projekta nastalog u suradnji s Osnovnom školom „Hugo Badalić“ i Informativno pravnim centrom Slavonski Brod „Učionica ljudskih prava II.“ (Photovoice izložba na ulazu u GKSB).

 

Ni ovaj put neće izostati održavanje već tradicionalnog i 13. po redu memorijala „Ostat ću mlad – Krešimir Blažević“, u sklopu kojega će djelatnici Knjižnice uz učenike srednjih škola i druge zainteresirane organizirati debatu, izložbu i akustičnu večer. Manifestaciju „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ obilježit će promocije i predstavljanja knjiga, pričaonice i susret s književnicom, a „Noć knjige 2022.“ kulturni programi, književna večer, promocija i radionice te akcija prodaje otpisane knjižne građe i viškova.

 

O poboljšanju i proširenju usluga Gradske knjižnice Slavonski Brod možda će najbolje svjedočiti projekcija dokumentarnog filma na temu širenja svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša, program pričanja priča na otvorenom „Malik dani – igrajmo se vani“ te ljetne pričaonice i radionice „Ljeto u knjižnici“ i putujuća izložba po Republici Hrvatskoj „Neustrašive žene“ te projekt koji su u prosincu 2021. godine u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod predstavile ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Struičević te voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice Dubrovnik i potpredsjednica konavoskog ogranka Matice hrvatske dr. Marija Radonić – „Rođeni za čitanje“.

 

Knjižnica će konačno riješiti veliki problem smještaja knjiga; 2019. godine nabavljene su kompaktne police tek za dio knjižne građe, a ove godine taj će se projekt i zaokružiti. U planu je i nabava multimedijalne opreme kojom će se dati nova dimenzija prezentacijama, edukacijama i poslovnim događajima.

 

Cilj je Gradske knjižnice, kao i svake godine do sada, građanima ponuditi širok spektar aktivnosti kojim će potaknuti bolju suradnju i iskazivanje interesa građana Upravo će suradnja s Autobusnim kolodvorom doprinijeti takvoj ideji: postavit će se ormarić iz kojega će putnici moći uzimati, odnosno izmjenjivati knjige za čitanje dok putuju.

 

Kako biste bili upućeni u daljnji rad i akcije Knjižnice, obratite pozornost na njihovu internetsku stranicu i društvene mreže. Diplomirana knjižničarka i djelatnica Gradske knjižnice Slavonski Brod Matea Žilić zaključuje kako će ovogodišnji programi biti na opće zadovoljstvo svakoj skupini građana, a tako, naravno, i djelatnicima Knjižnice:

 

– Sigurni u svoj poziv, viziju i namjeru da je knjiga ne samo potreba nego i nužnost opstanka čovječanstva i čovječnosti, želimo da nam 2022. bude godina radosti čitanja.