Naslovna / Informacije i vijesti / Brođani u Bitoli odigrali "Bespomoćna stvorenja"

KAZALIšTE

Brođani u Bitoli odigrali "Bespomoćna stvorenja"

Članice i članovi Satiričkog kazališta mladih uz Dan hrvatskog Sabora,gostovali su u Bitoli, Republika Sjeverna Makedonija

Brođani u Bitoli odigrali "Bespomoćna stvorenja"
Portal035
  • 2021-10-17 20:00:00

 

Drugu godinu za redom, članice i članovi Satiričkog kazališta mladih uz Dan hrvatskog Sabora, gostovali su u Bitoli, Republika Sjeverna Makedonija. Bili su gosti su Hrvatskog kulturnog centra „Marko Marulić” i u organizaciji gradske uprave Bitole i Centra za kulturu toga grada.

 

Ove godine brodski glumci premijerno su u maloj dvorani Nacionalnog teatra Bitola odigrali „Bespomoćna stvorenja”, nastalu prema jednočinkama velikog A.P.Čehova a u dramatizaciji američko-kanadskog dramaturga i pisca Neila Simona. Izvrsna izvedba oduševila je makedonsku, ali i hrvatsku publiku. Hrvata, naime, u bitolskoj općini ima, računa se, oko 400 i vrlo su aktivni, posebice u organizaciji kulturnih događanja. Predsjednik „Marulića”, dr. Branko Maretić, nekadašnji generalni konzul Republike Hrvatske u tom makedonskom gradu, istaknuo je kako je nastup slavonskobrodskih kazalištaraca još jedan vid kulturnog upoznavanja dvaju sličnih naroda. Inače predstavu je gledao i nekadašnji ravnatelj ohridskog kazališta, i bivši profesor na akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, dramaturg, akademik Zoran Pejkovski pohvalivši izvedbu, poklonio je i njegovu monografiju o utjecaju hrvatskih glumaca, redatelja i kazališta na makedonski teatar od 1914 do 1941.godine.

 

Uz mnogobrojne goste posebno zadovoljstvo brodskim glumcima činila je i nazočnost intendantice Nacionalnog teatra Bitole, najvećeg profesionalnog ansambla u Republici Sjevernoj Makedoniji, glumice Maje Andonovske Ilijevski. Nakon predstave Andonovska Ilijevski pozvala je goste iz Slavonskoga Broda i u privatni glumački bar Nacionalnog kazališta na druženje.

 

Na ovaj način nastavlja se već sada plodna suradnja hrvatske nacionalne zajednice u Sjevernoj Makedoniji i Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskoga Broda. Glumci SKM-a imali su mogućnost upoznati kulturu ne toliko različitu od hrvatske, ali kulturu koja se često u povijesti isprepletala s hrvatskim i političkim i umjetničkim društvom. Inače u Bitoli su glumili Tanja Medić Savić, Alenka Vladisavljević, Zrino Gusak, Silvio Stilinović, Moreno Mijatović, Antonio Juričić i kao gost glumac Slavonskog Brodveja, Matej Safundžić. Voditelj tehnike bio je Saša Karić, a majstor svjetla Marko Driksler. Predstavu je režirao Silvio Stilinović.

 

Tijekom gostovanja počeli su i razgovori o gostovanju jednog amaterskog glumačkog ansambla iz Bitole na idućem, jubilarnom 15. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskome Brodu.

 

Brodsku publiku premijerno izvodjenje nove predstave SKM-a, očekuje vjerojatno 20.studenog na Noći kazališta u centru mladih.