Održana je uvodna konferencija projekta Fitkids kojemu je cilj uključiti djecu u riziku od socijalne isključenosti te promicati opće bavljenje sportom od najranije dobi. Na urbanom području Slavonski Brod sudionici su projekta: 200 djece koji su u riziku od društvene isključenosti zbog obiteljske strukture, ekonomske situacije i invaliditeta te 45 djece s teškoćama u razvoju, učenika Osnovne škole Milan Amruš.

 

U sklopu projekta dvije će se godine, od 12. veljače 2021. do 12. veljače 2023. godine, provoditi osam sportskih i rekreativnih programa, boks, kickbox, stolni tenis, kuglanje, odbojka, košarka, sportska rekreacija i škola plivanja. Sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta iznosi 1 391 951, 30 kuna.

Monika Prgomet predstavila je učinke ovakvog projekta na djecu, a u konačnici i na društvo. Ističe kako će imati pozitivne učinke na ciljanu skupinu jer će biti ostvarene jednake mogućnosti djeci s teškoćama u razvoju te će biti smanjena isključenost ciljane skupine iz društva zbog siromaštva, kao posljedice obiteljskih, ekonomskih i zdravstvenih okolnosti. Ujedno, potiče se razvoj motoričkih sposobnosti kroz sport i rekreaciju te pozitivan utjecaj na funkcionalne i kognitivne sposobnosti.

Javnosti se obratila i ravnateljica Osnovne škole Milan Amruš Nataša Čošić, koja je obrazložila važnost projekta za školu koja je ujedno nositelj Fitkidsa.

– Osnovnu školu Milan Amruš pohađaju učenici s kombiniranim višestrukim teškoćama, a bavljenje sportom je inačica našeg rehabilitacijskog programa putem pokreta. Sport uključuje više funkcija, socijalizaciju, kognitivne i motoričke funkcije te smo zahvalni Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i našim partnerima što su prepoznali ovaj projekt kao kvalitetan. Vjerujemo da će sport u našoj školi i uključivanje naših učenika potaknuti daljnju aktivnost. Zahvaljujem i Gradu Slavonskom Brodu i Zajednici sportskih udruga Grada Slavonskog Broda, jer ovo pokazuje iznimnu, dobru suradnju, vjerujemo da će se ona i nastaviti u istom smjeru: prema poticanju bavljenja sportom i smanjivanja društvenog isključivanja.

Zamjenica gradonačelnika Duspare, Marina Martić Puača napominje kako djeca, posebice učenici Osnovne škole Milan Amruš, zaslužuju imati sve potrebne uvjete za boravak i rad u svojoj školi.

– Ovakvi projekti koji su na dobrobit našoj djeci Grad vrlo rado potiče i daje potporu. Iskazujem zadovoljstvo što je OŠ Milan Amruš korisnik ovog vrijednog EU projekta, što će se pak odraziti na njihovo društveno uključivanje, stjecanje zdravstvenih navika i novih vještina. Ovakvi projekti koji su na dobrobit našoj djeci grad vrlo rado potiče i daje potporu.

Glavni tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Slavonskog Broda, Krunoslav Janjić, izjavio je kako je okidač pokretanju ovakvog projekta bio prije tri godine kada su se u sklopu redovnih aktivnosti u Zajednici analizirale potrebe mladih i uvidjela prepreka: postojala je grupacija djece kojoj je bavljenje sportom otežano ili u potpunosti onemogućeno.

– Ovim projektom želja je smanjiti te barijere ili ih u potpunosti ukloniti. Spomenute aktivnosti nadopuna su na redovni program koji provodimo dugi niz godina, a Grad Slavonski Brod sufinancira. Riječ je programu sporta djece i mladeži, a koji aktivno pohađa oko 3000 djece s područja grada Slavonskog Broda. U zajednici će ovaj program također puno značiti jer nam je ovo prvi projekt Europske unije u kojemu mi aktivno sudjelujemo. Sva iskustva koja steknemo bit će dragocjena u pripremi, a i apliciranju na druge natječaje.