Kako je izvijestio Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u srijedu, 2. studenog počinje cijepljenje protiv gripe za novu zimsku sezonu, piše Soundset Brod.

U pitanju je cjepivo „Influvac“ protiv gripe, a Zavodu je ove godine dodijeljeno 9 tisuća i 200 doza.

"Cjepivo smo dijelom već distribuirali liječnicima opće medicine, a ostali će cjepivo dobiti u srijedu. Riječ je o cjepivu koje smo imali i prošle sezone, a odgovara preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. U njemu se nalaze sojevi gripa tipa A Kalifornija i Hong Kong, te tipa B Brisbane", kaže ravnatelj dr. Ante Cvitković i preporučuje cijepljenje pogotovo građanima koji imaju zdravstvenih problema, starijima i medicinskim djelatnicima.

"Cijepiti se trebaju posebno osobe starije životne dobi od 65 godina naviše, štićenici domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, posebno s oboljelima srca i pluća, kao i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma i bubrega, hemaglobinopatijama, te oni koji na dulje vrijeme uzimaju terapiju lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao i zdravstveni radnici i djelatnicima domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika", ističe dr. Cvitković.

Cjepivo je za ove kategorije besplatno, a za ostale građane će cijenu odrediti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Dr. Cvitković napominje kako je još teško predvidjeti kakva će sezona gripe biti, jer ona tek dolazi krajem prosinca i tijekom siječnja. Sastav ovog cjepiva odgovara preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu i prije cijepljenja je potrebna konzultacija kod liječnika obiteljske medicine, gdje je moguće provesti cijepljenje, kao i u prostorima Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.