Zbog ispijanja alkohola na javnom mjestu Zakon o prekršajima protiv javnog reda nalaže kaznu od 200 do 800 kuna. Zakon je tu jasan, prema tome slučaj  iz Osijeka od prije nekoliko dana nije samo slučajnosti.

Iako ponegdje ovakve  kazne regulira Pravilnik o komunalnom redu iz Gradske uprave kažu kako takve stavke tamo nema:

"Odluka o komunalnom redu Grada Slavonskoga Broda ne sadrži odredbe o zabrani ispijanja alkohola na javnim mjestima, stoga komunalni redar ne može kažnjavati po toj osnovi.Međutim, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira je propisana navedena zabrana (još od 1990. godine), a za nadzor su nadležni policijski službenici", kažu u Gradskoj upravi.

A u policiji jasno ističu da se spomenuti prekršaj veže uz članak 20. Zakona o prekršaju javnog reda i mira.

"Tko se na javnom mjestu odaje pijančevanju ili uživanju opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM", stoji u Zakonu. Naravno, kada prebacimo to u kune, u pitanju je kazna od 200 do 800 kuna. Jasno je ako se odlučite odmah platiti kaznu da ćete platiti samo 100 kuna, odnosno ako kaznu platite u roku od nekoliko dana, opet će vam biti smanjena.  

Uz ovaj prekršaj veže  se i članak 19. Zakona - "Tko daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM"

Tako da je zbog onoga što se nedavno dogodilo u Osijeku kriv isključivo Zakon. Naravno, Zakon se mora poštovati, ali puno je tu nejasnoća. Što ako radnik na gradilištu, koje se nalazi primjerice na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Bordu, odluči na pauzi popiti pivo, treba li i njega kazniti, odnosno  treba li kazniti one ljude koji su se odlučili družiti, primjerice, u parku i popiti jedno ili dva piva ili one koji su policiji već poznati i koji pijani uništavaju imovinu, uznemiravaju druge građane i slično?! Možda bi upravo zbog takvih nejasnoća Zakon trebalo mijenjati, jer ovaj dosadašnji na snazi je od 1990. godine.