Kada pitate Brođane koji su najveći problemi s kojima žive, nakon nezaposlenosti ili uz sam bok bit će zagađenje i loša kvaliteta zraka kojeg udišemo. Kako bi imali što kvalitetnije znanstvene podatke utjecaja bosanskobrodske rafinerije na zdravlje Brođana, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u sklopu projekta, skraćenog naziva "Projekt za čist zrak", organizira preventivne preglede za Brođane. Tako će se 31. kolovoza i 1. rujna u ambulanti na Plavom Polju organizirati besplatni pregledi (spirometrija, EKG i mjerenje tlaka) za žitelje Mjesnog odbora "Plavo Polje". Ako ne živite na području Plavog Polja, također možete pristupit besplatnim pregledima, jer cilj je pregledati što veći broj Brođana, kako bi se dobili što točniji podaci o zagađenju zraka i njegovom utjecaju na zdravlje Brođana. Rezultati pregleda svakog pojedinca su anonimni.

"U drugoj smo godini projekta za čist zrak jer je tendencija i nada da s ovim projektom shvatimo kakva je povezanost između onečišćenja i zdravstvenih tegoba građana. Dakle, idući tjedan, od ponedjeljka 28. kolovoza pa nadalje tijekom cijelog rujna ići ćemo prema naselju Plavo polje te pozivamo građane da nam se pridruže jer ćemo tako moći doći do zaključka. U pitanju je anonimno sudjelovanje, a u pregledu radimo EKG, snimanje srca i spirometriju, odnosno plućnu funkciju. Projekt je osmišljen da traje 5 godina, sada samo u drugoj godini. U prvoj smo obilazili najuže dijelove uz Savu gdje smo gledali izloženost onečišćenju i gdje vjetrovi nanose najveću koncentraciju. Djelatnici Zavoda će se kretati ovog puta na području Plavog polja te će ponuditi građanima sudjelovanje u projektu prema svim etičkim kodeksima", rekao je Hoffman.

Na pitanje je li ograničen broj ljudi i može li se prije netko javiti, Hoffman je rekao kako će svi zainteresirani biti pregledani.
"Već nam je poznato i definiramo vrijeme pregleda, a to je četvrtak 31. kolovoza i petak 1. rujna u ambulanti na Plavom polju. Mi ćemo detaljno reći građanima kada će se trebati javiti na testiranju. Anketni upitnici bi se trebali popunjavati na licu mjesta, odnosno potrebno je odvojiti 10-ak minuta vremena. Nakon toga, ako je osoba voljna, dogovorili bi se za daljnje stvari. Idemo potom izvan gradskih područja, prema Tomici i sjevernom dijelu grada, odnosno prema Dilj Gori, Rastušje, Podcrkavlje itd. Sve to kako bi vidjeli kakvi su zdravstveni nalazi osoba u odnosnu na nalaze onih koji su više izloženi. Ako se netko javi na Plavom polju, a da nije iz tog naselja, svakako će moći dobiti besplatan pregled. Prema istraživanjima Jelas ima najveće onečišćenje, a ne možemo isključiti ni dijelove grada. Dakle, oni koji su zainteresirani izvan ovog naselja moći će sudjelovati u ovom projektu. Pozivamo ljude da se odazovu jer jedino tako možemo dati neki zaključak. Svima nam je u interesu da nešto konkretno izvučemo iz ovoga", istaknuo je dr. Igor Ivić Hoffman, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo, a koji je i jedan od pokretača projekta.