Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom na snazi je više od godinu dana. Broj osoba koje je poslodavac dužan zaposliti ovisi o broju zaposlenih, ali i i o djelatnosti koju obavlja. Svaki poslodavac, iz javnog i privatnog sektora koji zapošljava više od 20 ljudi, dužan je zaposliti i osobu s invaliditetom. Zakonom je propisano kvotno zapošljavanje (3 % u odnosu na broj zaposlenih), a ukoliko se to ne poštuje, postoje zamjenske kvote (stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, učenička praksa za osobe s invaliditetom). Ako poslodavac ne poštuje ove propise, dužan je platiti sankcije i to u iznosu 30 % od osnovne plaće koju propisuje Vlada (to je oko 900 kuna mjesečno). Naknada za nezapošljavanje osoba s invaliditetom uplaćuje se u proračun.

-Naknada za nezapošljavanje u siječnju ove godine iznosila je 162 milijuna kuna, i taj novac se koristi namjenski – za unapređenje zapošljavanja osoba s invaliditetom, poticaje za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, te druge aktivnosti i nagrade jer to su isključivo namjenska sredstva. Oni poslodavci koji ne ispune ni jedan zakonski uvjet, dobit će ovrhu. Ipak, ova prva godina pokazala je dobre rezultate. U Hrvatskoj je zaposleno 2.640 osoba s invaliditetom, istaknula je za Radio92fm ravnateljica Zavoda za vještačenje , profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Lidija Hrastić-Novak.

Na području Brodsko –posavske županije , prema podacima Podružnice Zavoda za zapošljavanje, u prošloj godini zaposleno je 125 osoba s invaliditetom, dvostruko više u odnosu na 2014.
Svi koji su upisani u Registar osoba s invaliditetom pri Zavodu za zapošljavanje, prema članku 9. Zakona, imaju pravo prvenstva pri zapošljavanju u institucijama, državnoj i lokalnoj upravi te udrugama. Svi koji nisu u toj evidenciji, a imaju dokument koji dokazuje njihov invaliditet, mogu se obratiti, poručuje Davorka Majer Zeba, stručna savjetnica pri slavonskobrodskoj Podružnici Zavoda za zapošljavanje.

Provjerili smo kakva je situacija u Županiji i Gradu.
U Brodsko –posavskoj županiji, prema zakonskoj odredbi, dužni su zaposliti 3 osobe s invaliditetom. Trenutačno nije zaposlena ni jedna, zbog čega Županija mjesečno plaća naknadu u iznosu od 2.900 kuna. Kažu, ukoliko bude javnih natječaja, osobe s invaliditetom, ukoliko ispunjavaju druge uvjete propisane natječajem, imaju prioritet, ali do sada nije bilo prijavljenih.

U Gradskoj upravi na 68 stalno zaposlenih, zaposlene su i tri osobe s invaliditetom, i time Grad Slavonski Brod ispunjava zadanu kvotu.

Važno je istaknuti, da svi koji su se pridržavali Zakona , i to u njegovom najboljem svijetlu i zaposlili osobu s invaliditetom, iskustva su itekako pozitivna.

Foto: Arhiva