Kako smo već prethodno najavili, ove godine po prvi puta, organizira se Dan branitelja Brodsko - posavske županije. U četvrtak, 14. rujna, programom u Gradskoj knjižnici, započet će trodnevno obilježavanje Dana branitelja Brodsko- posavske županije. Svečani dio upriličit će i koncert Miroslava Škore na brodskom korzu, a nešto više o ovom događaju koji nam slijedi rekao je Vlatko Krznarić, jedan od glavnih organizatora te član Izvršnog odbora zadužen za medijsko predstavljanje i odnose s javnošću.

"Prošle godine je pokrenuta inicijativa, ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, da po uzoru na ostale županije diljem RH, izaberemo i proglasimo Dan branitelja BPŽ. Nakon toga, uslijedilo je usaglašavanje stavova, oko izabira datuma te je izabran datum 16. rujna. Za one koji ne znaju, 16.rujna, oslobođena je slavonsko- brodska vojarna od neprijateljskih snaga Jugoslavenske narodne armije te su oslobođena skladišta naoružanja i tehnike u Gromačniku i Bukovlju. 3. travnja, ove godine, na svojoj redovitoj sjednici, 24. po redu, Županijska skupština je donijela jednoglasnu odluku, kojom je 16. rujan proglašen Danom hrvatskih branitelja BPŽ."

Trodnevni program obilježavanja započinje 14. rujna, Izložbom ratnih fotografija iz Domovinskog rata, autora Darka Jankovića?

"S obzirom da je ovo prva godina obilježavanja, potrudili smo se napraviti šarolik program. Prvi dan obilježavanja, započet će jednim kulturnim stvaralaštvom. Izložbom ratnih fotografija iz Domovinskog rata ratnog snimatelja naših postrojbi, Darka Jankovića, gdje će izložiti nekih 80 ak fotografija. Nakon izložbe, u 19 sati slijedi literarna večer hrvatskih branitelja, koju mi od šale volimo nazvati "Hrvatski branitelji perom zamijenili puške", što će biti vrlo zanimljivo. U petak, također u Gradskoj knjižnici, organiziramo Okrugli stol s obzirom da se na taj dan, također obilježava Dan tenkista Republike Hrvatske. Malo poznata je činjenica da su tenkovske postrojbe začete upravo u Slavonskom Brodu. U čast njima, organiziramo Okrugli stol kako bismo predstavili ulogu "oklopa", kako mi volimo reći, kao i topništva u Domovinskom ratu. Zatim bi uslijedila jedna kratka prezentacija o Sudjelovanju svih postrojbi BPŽ u Domovinskom ratu. Središnje događanje odvija se u subotu, 16. rujna, koje započinje cjelodnevnom Likovnom kolonijom KLD "Berislavić" na temu Domovinski rat. Također u Novoj Gradišci, obilježit će se i 26. obljetnica stradavanja 16 hrvatskih branitelja na novogradiškom ratištu. Daljnju svečanost, upriličit će i sveta misa u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slav. Brodu, nakon čega bi uslijedio svečani mimohod hrvatskih branitelja od crkve do Spomen obilježja poginulim i nestalih hrv. braniteljima u Domovinskom ratu. Po dolasku tamo, slijedi komemorativni dio, paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod Spomen obilježja. Zatim u 18 sati slijedi Svečana akademija u KKD Ivana Brlić Mažuranić. Za kraj ovog našeg trodnevnog obilježavanja, priredili smo koncert legendarnog Miroslava Škore na korzu, koji je besplatan za sve posjetitelje. Uz sam program, očekujemo još nekakvih iznenađenja, ali ne bih sada o njima, jer još ovih par dana upotpunjujemo sadržaje, ali vjerujem kako će biti vrlo zanimljivo i očekujemo velik broj posjetitelja.", pojasnio je Krznarić.

Kako je protekao proces realizacije ovog dana obilježavanja?

"S obzirom da je ovo prva godina i još se uhodavamo, moram naglasiti, kako sam iznimno zadovoljan programom koji ćemo ove godine predstaviti. Moram naglasiti kako je Dan obilježavanja hrvatskih branitelja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar - Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i pod pokroviteljstvom grada i županija. Isto tako se nadam, kako ćemo već sljedeće godine imati bogatiji program, više sadržaja, jer smo ove godine bili malo ograničeni i sa financijske strane.", istaknuo je. 

Dajana Čavčić Šafar

Foto: Facebook privatna kolekcija