U srijedu, 11. svinja u Slavonskom Brodu za studente, njihove profesore te ostale goste iz grada i županije održana je velika svečanost. Nakon desetogodišnjeg postojanja Veleučilišta u Slavonskom Bodu, po prvi puta se obilježio prvi studentski dan. Dekan Veleučilišta, Josip Jukić, tom je prigodom izjavio:
- Ovo je jedna velika svečanost za sve prisutne na današnjemu događaju. Cilj prvog studentskog dana je približiti rad Veleučilišta studentima, cjelokupnoj javnosti, predstaviti aktuelne studijske programe, programe cjeloživotnog obrazovanja, ali i pomoći našim trenutnim studentima u nastavnom procesu potičući na mobilnost i stjecanje iskustva u praksi i na međunarodnim institucijama. Danas ćemo uručiti devetorima studentima stipendije u ukupnom iznosu od 90. 000 kuna, koje je osiguralo Veleučilište. Od toga je pet stipendija prema materijalnom statusu i četiri stipendije za izvrsnost.

Jedan od pet stipendista koji su dobili stipendiju prema materijalnom statusu je i Marko Tukara student prve godine proizvodnog strojarstva Veleučilišta u Slavonskom Brodu .
- Dobio sam stipendiju za slabiji socijalno – ekonomski status i ta će mi stipendija uvelike pomoći u daljnjem studiranju. Za sada je jako dobro na fakultetu, svi se dobro slažemo i nadam se da će tako i ostati.

Prodekan za nastavu na Veleučilištu u Slavonskom Brodu, Krunoslav Mirosavljević o prvom studentskom danu i stipendijama ističe:
- Cilj prvog studentskog dana je dvostruki, jedan dio je namijenjen našim studentima, kojima želimo olakšati proces studiranja na Veleučilištu, na način da im pibližimo naše sadržaje, koji ne ulaze direkno u studijski program, ali smatramo da su vrijedni za stjecanje različitih kompetencija, znanja i iskustava studenata, kao što su ,npr. mobilnost studenata putem erasmus programa. Radimo i na upoznavanju srednjoškolaca, maturanata i prezentiramo im što im nudimo u Slavonskom Brodu, da ih potaknemo na ostanak u našemu gradu. Svjesni smo činjenice da dobar dio studenata,koji odu primjerice studirati u Zagreb, na žalost više u Slavonski Brod ne vrate.

"Ove godine Veleučilište po treći put dodjeljuje stipendije svojim studentima. Situacija u državi i županiji nije sjajna, te smo po prvi puta uveli kategoriju socio – ekonomski status studenata, uz dosadašnju kategoriju za izvrsnost. Ovu svečanost obilježavanja prvog studentskog dana, iskoristili smo ujedno i za dodjelu stipedija. Devet studenata je odabrano po ranije navedenim kriterijima te će svaki od devet studenata, dobiti stipendiju u iznosu od 10.000 kuna", kaže Mirosavljević.