Povodom provedbe velikog međunarodnog EU projekta Osnovne škole "Ante Starčević" iz Rešetara učenici iz bugarskog gradad Kardzhalia posjetili su Rešetare i Slavonski Brod. U pitanju je projekt "Međugeneracijska solidarnost koji se provodi sukladno natječaju Akademije srednjoeuropskih škola koji uključuje 15 zemalja Srednje Europe.

Od 600 škola OŠ iz Rešetara je jedna od 42 koje su prošle na natječaju.  

"Uistinu smo ponosni, jer je tema projekta potaknimo solidarnost, brinimo se o drugima i dijelimo ono što imamo. Na toj temi mi smo razvili zajednički projekt koji se naziva "Međugeneracijska solidarnost", te uključuje osobe treće životne dobi. Taj projekt je realiziran u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Rešetari koji su nam glavni partner, a u projektu je i škola iz Bugarske", rekao je ravnatelj OŠ "Ante Starčević" Rešetari Tihomir Batalo koji je zajedno s učenicima bio u posjetu županu Danijelu Marušiću.

Istaknuo je kako su već u ranijim aktivnostima učenici pomagali starijim osobama, te posjećivali staračke domove, a zaslužni su i za izložbu „Djetinjstvo naših djedova i baka“.

13 učenika i 5 profesora posjetilo je Brodsko-posavsku županiju. 

"Počeli smo s projektom u rujnu prošle godine, a aktivnosti su bile vezane uz praktične vježbe. U Hrvatskoj smo prvi put i sve je prelijepo. Djeca su također radosna i već su ostvarila prijateljstva", istaknula je profesorica engleskog jezika Iliana Stoyanova.

Poslije prijema učenici su obišli grad u pratnji turističkog vodiča. 

Foto: Nikola Knežević