U sklopu projekta E – MOBIL, kao ekološki usmjerenog i moderniziranog kurikuluma za automehatroničare u Industrijsko-obrtničku školu u ponedjeljak, 4. travnja je stigao hibridni automobil koji je dva dana bio na raspolaganju učenicima škole.

Po prvi puta u Brodsko – posavskoj županiji učenici imaju mogućnost susresti se, upoznati i raditi na instalaciji visokog napona hibridnog automobila marke Toyota.

„Razvojem tehnologijem i proizvodnjom ovakvih automobila razgovaralo se i u našoj školi s učenicima o tome, no došlo je vrijeme i da se stručno uključimo u taj dio programa i da jedno novo polje znanja u području automehatronike odradimo, te da bude službeno u našem programu. Učenici kada završe ovu praksu imat će znanje i iz obavljanja radova na hibridnim i elektroničkim automobilima“, kaže ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Luka Mladinović.

Već su dobili certifikat, prilikom odrađivanja prakse u Njemačkoj, za poslove na tzv. visokom naponu automobila, tako da ovi radovi na hibridnom automobilu nisu učenicima strani.

Brodska škola je partner, a Strukovna škola „Vice Vlatkovića“ iz Zadra nositelj, koja je i zaslužna za dostavu hibridnog automobila u Slavonski Brod.

„Hibridni automobili su posebni po tome što po prvi puta u povijesti razvoja automobila posjeduje visokonaponsku mrežu na automobili koja može dovesti do smrtnih posljedica, ako se ne bude pravilno rukovalo s time. To je najveća razlika između hibridnig i običnog automobila. Što se tiče otklanjanja kvarova, postupak je sličan kao na automobilima s unutarnjim izgaranjem, ali prije toga moramo zadovoljiti sve sigurnosne aspekte, kako se ne bi nešto loše dogodilo tijekom rada“, kaže Ivan Jurčević, voditelj Tokić edukacijskog centra.

Hibridni i električki automobili su budućnost ove industrije, tako da će učenicima dobro doći bilo kakva edukacija, a pogotovo ova koju vodi Tokić edukacijski centar.