Kao i prijašnjih godina Udruga splavara "Čika Mata Marković" organizira plovidbu Savom, krenuli su 18. lipnja iz Splavarske ulice, a cilj je 4 km uzvodno od Pričca. 

"Od subote se nalazimo na istom mjestu kao i prošle godine. Putovanje je prošlo u redu, s nekim manjim problemima,  ponijeli smo sa sobom sve što je potrebno. Imamo domaću kuhinju, šator za druženje, a ove godine će biti zanimljiv 22. lipanj, jer nam dolaze prijatelji iz Nove Gradiške, članovi Braniteljske udruge "Prijatelji rijeke Save", te čanovi Udruge splavara i prijatelja Dunava "Vučedolski Dunavac", kao i prijatelji iz Broda koji će iskoristiti neradni dan", kaže predsjednik Udruge splavara "Čika Mata Marković", Zdravko Grčević.

"Mi koji provodimo svoje slobodno vrijeme na Savi volimo ploviti, a ovime se podsjećamo na davna vremena kada je Savom bio živ trgovački i putnički promet. Tako mi plovimo, mašemo ljudima, oni nama, budemo i atrakcija, a nama je to zadovoljstvo", ističe i dodaje kako je ljubav prema Savi i splavovima brodska tradicija.

"Brod je baš grad koji živi na rijeci i kada se pogleda ne tako davno, 60-ih godina se pila voda iz Save, a između dva svjetska rata obrtnici su imali male splavi na Savi, poput ribara i kožara. Luka Brod je bila jedna od najznačajnijih, bilo je privredno ribarenje, gdje su ljudi živjeli za vrijeme Austro-ugarske, imali su koncesiju. Tako da ljuav prema Savi oduvijek postoji, pa je nama to sve usađeno. Imamo običaj šetati korzom i odemo uvijek do Save, a zašto, pa samo da ju vidimo", rekao je.