Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog društva za urgentnu medicinu i kirurgiju, u Slavonskom Brodu proteklog je vikenda održan četvrti po redu, nacionalni poslijediplomski tečaj CroMRMI (Medical Response to Major Incidents). Riječ je dakle o tečaju zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama ili katastrofama, a namijenjen je svim zdravstvenim djelatnicima uključenim u sustav zbrinjavanja velike nesreće od mjesta događaja do operacijskih sala i jedinica intenzivnog liječenja.

U novootvorenom edukacijskom centru Opće bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu tako su se okupili liječnici, medicinske sestre i tehničari izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i raznih vatrogasnih postrojbi. Njih ukupno 65 je, kroz razmjenu predavanja i rada u grupama, simulacijske vježbe i konačnu evaluaciju svog rada, dobilo uvid u organizaciju rada i educiralo se za odgovarajući odgovor na masovnu nesreću. Tečaj je organiziran na uzorku ozlijeđenih u terorističkom napadu na Madrid 2004. godine.

„Edukacija i praktično usavršavanje za medicinski odgovor na velike nesreće jednako su važni kao i dobro planiranje i priprema. Krizni stožer Ministarstva zdravstva izabrao je sudionike tečaja koji dolaze iz bolnica i Zavoda za hitnu medicinu iz svih krajeva Hrvatske, kao i policijski djelatnici i vatrogasci iz više hrvatskih vatrogasnih postrojbi. Pridružili su nam se domaće snage interventne policije PU brodsko posavske. Organiziranjem ovog tečaja, kao i još nekoliko specijaliziranih koji tek slijede, želimo slavonskobrodsku Opću bolnicu kandidirati kao nacionalni edukacijski centar za hitnu medicinu, a grad Slavonski Brod kao međunarodni edukacijski centar za zbrinjavanje žrtava katastrofa i masovnih nesreća za Europu. Prostori nove zgrade Poliklinike Slavonski Brod idealno su mjesto za organizaciju edukacija, tim više jer se ovdje održava i fakultetska nastava za medicinske sestre“, rekao je dr. Boris Hrečkovski, šef Odjela kirurgije brodske Opće bolnice i član europskog društva kirurga.

Istodobno s organizacijom tečaja, u kontrolu slavonskobrodskih prostora, opremljenosti i sposobnosti za međunarodnu kandidaturu MRMI, došao je i Robert Dobson, član međunarodnog boarda MRMI, vodeći europski paramedic svjetskoga glasa i šef najveće Hitne službe na svijetu, one u Londonu, s više od 8 tisuća djelatnika i oko tri tisuće intervencija dnevno. Bob Dobson već deset godina dolazi u Slavonski Brod temeljem odlične suradnje s Općom bolnicom. To je čovjek impresivne karijere i iskustva rada u britanskoj vojsci i jedini paramedic koji je došao do razine tajnika europske direkcije za disaster medicinu i vojnu kirurgiju europskog društva traumatologa. Jako dobro poznaje situaciju u Hrvatskoj i smatra da objektivno napredujemo u kompletnom sustavu hine medicine.

„Bio sam dio edukacijskog tima Londonske ambulantne službe, zapravo sam prošao edukacije za bolničara, pomoćno medicinsko osoblje, prije puno godina, a potom sam ja educirao pomoćno medicinsko osoblje u Londonu. Kako je počela suradnja ovdje u Hrvatskoj? Pa, imali smo određena pitanja u Londonu, koja su nam uputili iz Hrvatske, u vezi vašeg zdravstvenog sustava. Tako sam došao ovdje u Slavonski Brod, upoznao dr. Hrečkovskog i počeli smo razrađivati plan proučavajući oba sustava, onaj u Londonu i ovaj u Hrvatskoj. Postali smo prijatelji, počeli smo razumijevati različite stvari jedni od drugih. Moja specijalnost u Londonu bile su hitne službe i vojska, te pomoć kod katastrofa s puno žrtava, i tako smo počeli surađivati i razvijati naše prijateljstvo. Zajedno smo susreli jednog poznatog profesora, te počeli s tečajem MRMI koji se već četvrtu godinu održava u Slavonskom Brodu, u kojemu je Boris Hrečkovski jedan od vodećih ljudi. Hrvatska je tako postala prva zemlja u kojoj se ovaj tečaj održava, a sada i u mnogim drugim zemljama, poput primjerice Tajlanda. Upravo iz Slavonskog Broda dolaze najosposobljeniji ljudi, ustvari su poznatiji u inozemstvu nego ovdje. Usput smo proučavali ostale sustave diljem svijeta, i mogu reći da su najkvalitetniji ljudi upravo ovdje. Edukacijska razina je vrlo visoka, kad je riječ o podučavanju za nesreće s puno žrtava, zapravo ne znam da je još negdje u Hrvatskoj to tako dobro organizirano kao u Slavonskom Brodu“, istaknuo je Bob Dobson.

Smatra da Hrvatska općenito u zdravstvenom sustavu ima dobru perspektivu. „Kao država imate još puno posla u reformama iako ste za nekoliko desetljeća postigli puno toga što u Velikoj Britaniji rade stoljećima tako da je hrvatska perspektiva prilično dobra“, kaže Dobson.
Ivica Vlašić