Stigla nam je Nova 2017 godina, a s njom su i sva očekivanja i želje koje želimo sebi i drugima.Ništa ljepše nego kad se sve to spoji i prenese najljepšim zvukom, zvukom plača novorođenog djeteta. Zvukom koji uvijek budi snažne emocije i nadu u bolje sutra, s tim zvukom u prvoj minuti 2017 godine, obdarila nas je Jana Brčić , piše Radio Nova Gradiška. 

Prvo dijete rođeno u Hrvatskoj 2017 godine, u rodilištu u Novoj Gradiški.

Samo nekoliko sekundi nakon što su se kazaljke na satu poklopile i krenula Nova godina, najmlađe dijete na ovom svijetu odlučilo je ugledati svjetlo dana i na svoj način svima nam zaželjeti Sretnu Novu 2017.

Suze radosnice njene majke Ane i tate Marka Brčića, dežurnom timu novogradiškog rodilišta bile su najbolja zamjena za vatromet i slavlje koje se istovremeno odvijalo u središtu našeg Grada. Tomu u prilog, otvorio se i šampanjac nakon kojeg su svi međusobno izmijenili najljepše čestitke. Kao novinari moramo priznati, kako je zapravo najljepši osjećaj tako početi Novu godinu, rađanjem novog života. Daleko od blještavila i bučne glazbe, hranom punih stolova, osjećali smo se sretno i radosno gledajući kako se rađa život. Srce veliko kao Svemir, neopisiv osjećaj, malo je reći sreća. Jana Brčić, rođena je 01.01.2017. u 00:00:03 sati, teška 3250 grama i duga 50 cm.

Tako jedinstven doček Nove Godine ostaje trajno zapamćen.

No, nije to prvi puta u Novoj Gradiškoj se rodila i prva beba Republici Hrvatskoj i u 2015 godini.

U razgovoru o tome s dr.Borisom Lovrićem, voditeljem novogradiškog rodilišta rekao nam je :“ U Slavoniji se djeca žure poroditi kako bi se barem donekle ublažila slika egzodusa iz ovih krajeva. Iako nas veseli da smo 2016 godinu završili s jednakim brojem poroda kao i 2015 godinu, tužni smo jer svakodnevno gledamo kako mladi ljudi, mlade obitelji s malom djecom napuštaju naše krajeve. Odlaze u nepoznatu tuđinu s nadom za bolje sutra. Mislim da je krajnje vrijeme da se donesu i počnu primjenjivati dugoročni strateški planovi za razvoj i napredak ne samo Slavonije nego i svih drugih opustošenih krajeva Hrvatske. U protivnom ovakvi radosni trenutci biti će sve rjeđi, a nada u bolje sutra sve dalja. Svi volimo reći da je Slavonija žitnica naše zemlje, ali od te riječi ostalo je samo slovo Ž. Ž kao žalost. Ipak ,ovo je vrijeme radosti i veselja,vrijeme nade, stoga u ime svih djelatnika Gradske bolnice Nova Gradiška, njenog predstojnika dr.Josipa Kolodzieja SVIMA želim SRETNU I USPJEŠNU NOVU 2017 godinu. Slavoniji želim da iz slova Ž izraste riječ ŽIVOT“.

U nastavku razgovora, kako je noć odmicala rađalo se još jedno dijete, no u stankama nam je doktor Boris Lovrić najavio i sljedeće. Naime, doznali smo kako će rodilište u Novoj Gradiški na prvi dan 2017 godine primiti hvalevrijedne donacije.

Gradonačelnik grada Nova Gradiška Vinko Grgić, dipl.ing.arh, donirao je u ime grada EKG/elektrokardiogram/uređaj vrijedan desetak tisuća kuna.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, dr.vet.med. donirao je u ime županije opremu u vrijednosti dvadesetak tisuća kuna. Za istaknuti je aparat za kapilarno određivanje laboratorijskih nalaza. Njegovom nabavkom značajno se poboljšava kvaliteta rada u neonatološkoj jedinici.

No, ipak na kraju najveća želja djelatnika Novogradiške bolnice koja slavi 170 godina postojanja i rada, kako u miru, tako i u ratu, da simbol Domovinskog rata, simbol zdravstva, simbol humanosti, ljudskosti, dobrote, dobre organiziranosti, izvrnih liječnika i cijelog medicinskog i tehničkog osoblja jeste da Novogradiška bolnica opstane barem još toliko godina.