Povodom obilježavanja svoje desete godišnjice rada i djelovanja u etno svijetu, Tajana Jurišić, brodska etno dizajnerica i osnivačica Udruge za očuvanje tradicijske baštine "Slavonka", u suradnji sa Brodskim tamburaškim orkestrom organizira etno reviju, koja će se održati 3. rujna 2017. godine u Tvrđavi, točnije u ulici Starih zanata. Razgovarali smo s Tajanom, koja nam je rekla nešto pobliže o događaju koji slijedi…

„Revija se održava povodom obljetnice mojeg desetogodišnjeg rada i bavljenja etnom. Na reviji će biti prikazane sve haljine koje sam radila u zadnjih deset godina, a nosit će ih ljudi za koje sam ih radila. Isto tako, na reviji će biti prikazane i tri nove kolekcije. Detalji se još dorađuju, tako da sve bude spremno za rujan. Moram naglasiti, kako će se na reviji prikazati zapravo moj doživljaj „etna“, jer vjerovali ili ne, svi ga mi drugačije doživljavamo i vidimo. Želim prikazati kako sam zapravo ja sama, etno uklopila u današnji suvremeni svijet i moderne kreacije. Bit će to prikaz mog tadašnjeg viđenja etna, s početka karijere, pa sve do danas. Moje tadašnje viđenje etna i ovo danas, veoma se razlikuje. Nadam se da će to primjetiti i svi posjetitelji revije.“

Počeci…
Odrasla sam na selu, od malih nogu krenula sam na folklor, sve su to bili neki počeci mog zaljubljivanja u etno. Prvo intezivnije bavljenje etnom, započelo je kada je Dajana Milić bila Miss Slavonije i Baranje, onda su me došli pitati, bi li željela napraviti haljinu za Dajanu. Onda su krenule moje ideje. Razmišljala sam kako joj moram napraviti neku drugačiju haljinu, nešto što će predstavljati naš kraj, naše običaje, jednostavno nešto u čemu će biti prepoznatljiva. Tako se rodila ideja, da će biti nešto etno. I sama se volim drugačije oblačiti, volim biti prepoznatljiva, pa sam joj predložila da to bude nešto etno. Dajana je bila oduševljena mojom idejom, jer i sama voli etno. Mogu reći kako je ta kreacija zapravo obilježila moj početak karijere. U svojim počecima, radila sam i s kolegicom Irenom Krumes Šimunović, koja je tada radila u Klasičnoj gimnaziji te me pitala da radim kostime za gimnaziju. Radila sam 18 kostima za predstavu „Kralj Edip“. Nedugo zatim, saznala sam za Vinkovce i natjecanje etno dizajnera Hrvatske i otada sam svake godine natjecanju.

Nagrade…
Uvijek se volim prisjetiti svih svojih nagrada, pohvala i uspjeha. Posebno me raduje kada moje kreacije prepoznaju diljem Hrvatske, a i šire, to mi je najveća moguća nagrada zapravo. Na natjecanju u Vinkovcima jednom prilikom sam osvojila drugo mjesto te tri puta treće mjesto. Od nagrada još mogu izdvojiti, nagradu za najbolji kostim za predstave Hamlet i San ivanjske noći. Uvijek me svi pitaju nadam li se prvom mjestu, a ja uvijek kažem ne, jer prvo mjesto osvajaju one kreacije koje su manje nosive. Ja radim nešto što se može nositi svakodnevno. Na natjecanja odlazim ne samo radi nagrada, već radi upoznavanja drugih kreatora, razmjene iskustava, seminara, učenja nečeg novoga. Raduju me sva ta druženja, nova prijateljstva koja stičeš.

Priprema kolekcije…
Najbitnija je sama ideja. Nju ili imate ili nemate. To je vrlo jednostavno. Svaka kolekcija sadrži 5 kreacija, a pripremam ih tokom cijele godine. Platno s kojim trenutno radim, tka mi jedna godpođa. Tka mi vunu i konac, nešto drugačije i prepoznatljivije. Kad dobijem platno, onda se bacam na izradbu. Smišljam boje, kombinacije, uzorke, tkanja i sl. Samo kreacije su skupe, jer je tu potrebno puno truda i napora koje moraš uložiti, od heklanja, necanja, šlinganja, zlatoveza. Etno, s kojim se bavim, voli manji dio ljudi, tako da to ne možete raditi svaki dan. Radim po narudžbi, u sklopu Udruge za očuvanje tradicijske baštine „Slavonka“. Tokom godine, udruga organizira i radionice heklanja i radionice „Sama svoja majstorica“, na kojima žene uče ručne radove te se upoznaju s tajnama krojačkog zanata.

Brođani prepoznaju tradiciju…
Mogu reći da u Brodu postoji određena skupina žena, koje kao i ja vole etno i vole nositi etno te određena skupina muškaraca, koji posebno naručuju košulje, koje će se također moći vidjeti na reviji. Dosta surađujem i sa Silviom Stilinović, gdje radim kreacije za kazalište, folklorne skupine te neke naše tamburaške bendove, poput TS „Varoški bećari“, TS „Zdenac“, Brodski tamburaški orkestar te sam radila etno fascikle za note Brodskom harmonikaškom orkestru "Bella pl.Phanty".

Za kraj bih željela pozvati sve naše Brođane, sve ljubitelja etna, iz Broda, kao i iz šire okolice, da dođu na proslavu obljetnice mog rada, 3.rujna u brodsku Tvrđavu. Kreacije će nositi svi oni za koje sam radila, kao i svi moji suradnici. Zagarantiran je dobar provod. 

Dajana Čavčić

 Foto: Facebook Tajana Balaž - Jurišić