Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se svake godine obilježava 10. listopada, udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići upozorava na rastuće mentalne probleme mladih, posebice adolescenata. Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja upravo je mentalno zdravlje djece i mladih.

Prema najnovijem istraživanju (Novak, Ferić, Kranželić i Mihić, 2018.) na uzorku od skoro 5000 zagrebačkih srednjoškolaca, otprilike 30% adolescenata svaki se dan osjeća tužno i bezvoljno, a skoro 40% osjeća neku vrstu vršnjačkog nasilja. 60% naše djece ne voli ići u školu, a najviše zabrinjavaju postotci zastupljenosti depresivnosti (21,5%), anksioznosti (31,5%) i stresa (20,1%).

Za djecu i mlade pokazalo se najvažnije da razviju svoje društvene i emocionalne vještine, mogućnosti da prepoznaju kako se osjećaju i da o tome razgovaraju. Ključna osobina djece i mladih postaje njihova sposobnost za nošenje sa stresom i kvaliteta strategije rješavanja dnevnih problema. Ovi će se obrasci koristiti i kasnije u zreloj dobi, pa je važnost razvoja uspješne strategije nošenja sa stresom time i veća.

Iz perspektive obitelji i roditelja nužno je trajno i nedvosmisleno jačati tjelesni i emocionalni razvoj djece. To uključuje brigu o zdravoj prehrani, redovitoj tjelovježbi, redovitom odmoru, spavanju i relaksaciji. Budite na raspolaganju svojoj djeci za razgovore i stvaranje odnosa povjerenja i partnerstva. Potaknite svoje dijete na pisanje dnevnika, jer na taj način mogu lakše izraziti svoje osjećaje i zabrinutosti, što im pomaže u analizi i shvaćanju problema.

Ukoliko je funkcioniranje vašeg djeteta u školi i među vršnjacima ozbiljno narušeno, potrebno je zatražiti savjetodavnu i stručnu pomoć.


Dubravka Ergović Novotny, dr.med., spec.psih., predsjednica udruge Vrapčići

Marta Kljaić Martić, voditeljica programa u udruzi Vrapčići - 099/234-7606