Liga protiv raka Brodsko-posavske županije i Saucony škola trčanja Slavonski Brod 9. rujna zajednički organiziraju donacijsku utrku naziva Znanjem i prevencijom do zdravlja. Utrka se organizira u sklopu istoimenog projekta kojega provodi Liga u cilju prikupljanja sredstava za nastavak rada i promoviranja usvajanja zdravih životnih navika.

Na to su tijekom održane konferencije za predstavnike medije podsjetili i prof.dr.sc Davorin Đanić, v.d. predsjednika Lige protiv raka koji je tom prigodom pozvao sve zainteresirane da se prijave i time ujedno daju svoj doprinos u zajedničkim nastojanjima u borbi za čisti zrak i prevenciji kao najučinkovitijom metodi u sprječavanju pojavnosti raznih oblika raka: Zloćudne bolesti su veliki problem u posljednje vrijeme. Epidemiološki podaci pokazuju vrlo visoku razinu incidencije, što znači da ih je jako puno. Ovoga trenutka ne možemo dokazati kako je kvaliteta zraka jedan od glavnih uzroka bolesti, ali je naša dužnost da upozorimo sve građane, ne samo naše županije, nego i cijele Hrvatske da se počnu brinuti o svome zdravlju i da edukacijom nauče kako bi se trebali brinuti o njemu. Znamo kako su maligne bolesti jedne od najtežih vrsta bolesti, da kada se otkriju u kasnom stadiju, smrtnost je vrlo velika, rezultati liječenja su skupi, a sam krajnji rezultat je upitan. Ono što mi želimo je utjecati na prevenciju i otkrivanju bolesti u ranom stadiju. Zbog toga je ova utrka s našim partnerima Saucony školom trčanja Slavonski Brod, nastojanje da animiramo sugrađane te ih upozorimo na zdrav život, jer svi naši sudionici svojim primjerom će pokazati kako treba živjeti i kako je trčanje užitak, kao i bavljenje sportom.Na utrku smo pozvali i predstavnike Vlade RH, naše Brođane. Voljeli bi da sudjeluju te zajedno s nama svojim imenom i prezimenom daju potporu ovoj aktivnosti.

Razlog provođenja projekta “Znanjem i prevencijom do zdravlja” je poražavajuća statistika prema kojoj je Brodsko-posavske županija na prvom mjestu u RH po broju oboljelih muškaraca od zloćudnih bolesti. To je jedna vrsta alarma koja upozorava kako se trebaju intenzivirati aktivnosti na edukaciji stanovništva i promovirati zdrave životne navike poput kretanja i rekreiranja.Naglasila je to i Mirna Mikić, prof., ispred Saucony škola trčanja Slavonski Brod te dodala: Mi se uvijek rado odazivamo na sve humanitarne akcije.Naša škola broji preko 100 aktivnih trkača, to su osobe od 20 do 55 godina koji svakodnevno trče i treniraju i svojim primjerom pokazuju što znači zdravi život.

Anamarija Kovač- Peić, internistica u slavonskobrodskoj Općoj bolnici i subspecijalistica internističke onkologije, naglasila je kako je fizička aktivnost itekako dobro došla u borbi protiv svih bolesti, posebno najtežih. Fizička aktivnost, znanstveno je dokazano, vrlo je važna u prevenciji malignih bolesti. Za 13 različitih vrsta tumora je dokazano da će fizička aktivnost smanjiti rizik pojave bolesti, posebno karcinoma debelog crijeva, maternice i dojke – dodala je dr. Kovač-Peić.
Nakon konferencije za novinare, predstavnici Lige protiv raka Brodsko-posavske županije i Saucony škole trčanja Slavonski Brod, na mostu su dočekali korčulansku triatlonku Maju Bonačić (Udruga "Oblačić", Projekt Zaigrana pedala), koja je prelaskom graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu okončala put dugačak 480 kilometara koji je u samo tri dana prešla s - biciklom. Naime, djeca predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića "Anđeli čuvari" i Dječjeg vrtića "Korčula" izradili su staklenku (napunili je čistim, morskim, zrakom) koju je Maja Bonačić iz Udruge "Oblačić" nakon tri dana bicikliranja predala vilama iz Udruge "Vilinput".
Od većih sponzora, kao okrjepu svim sudionicima, svoju vodu odlučila je ponuditi CETINA, a organizatori se ovom prigodom zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i potpori.

Prijave za utrke odraslih i djece moguće su putem Prijavnica na web stranici Lige protiv raka (www.hlsb.eu) u rubrici PRIJAVE do 02.rujna.
Start utrke je SRC Poloj, cesta prema Poloju zatvara se za promet u 9.30 sati.
Vrijeme utrka:
• 9 sati – dječje utrke
• 10 sati – utrke odraslih (5 i 10 km)
Startnina iznosi 80kn i plaćaju je samo odrasli za utrke na 5 i 10 km.
Za sve sudionike utrke osigurane su medalje na dolasku do cilja, startni broj, okrjepa na stazi i nakon utrke te brojne nagrade.
Mjerenje vremena obavlja 99 Balona Timing, a sponzor mjerenja vremena je Ljekarne Vaše zdravlje (Naselje Andrije Hebranga). Svi sudionici pozvani su da nakon utrke prošetaju Korzom i pridruže se after party opuštanju u caffe baru Beerc.
Uplate startnina moguća je putem žiro računa Lige: 2340009-1100014340, IBAN HR1823400091100014340 (PBZ)U opis plaćanja upisati Donacijska utrka te ime i prezime.