U Slavonski Brod sutra, na svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije (Male Gospe) stiže zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić! Prvi čovjek Crkve u Hrvata predsjedat će središnjem euharistijskom slavlju svete Godine Milosrđa u župi i svetištu Gospe Brze pomoći, za sve župljane, vjernike grada Slavonskog Broda i hodočasnike. Svetoj misi s oprosnim ophodom u 17.30 sati prethodit će marijanska pobožnost, a tijekom same mise bit će blagoslov majki trudnica, te svih žena koje mole za dar majčinstva.

„Raduje nas pohod kardinala Josipa Bozanića u naše brodsko svetište, evo već drugi puta. Prvi put je, sjetimo se, bio prije točno deset godina u prigodi velike dekanatske duhovne obnove našega kršćanskog grada Slavonskog Broda. Kardinalov ponovni dolazak je ponajprije pastoralne naravi, on dolazi kao predsjedatelj jednog vjerničkoga okupljanja na središnjem slavljenju Godine Milosrđa. Blagdan Male Gospe ujedno je i hodočasnički dan u naše brodsko svetište, u kojemu je ovaj dan oduvijek posebno proslavljan i spada u najposjećenije hodočasničke dane, uz 8. siječnja kada slavimo sam blagdan Gospe Brze Pomoći. Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije koja potiče naše vjerničko okupljanje, nama je kao vjernicima osobito drag marijanski blagdan koji spada u početke povijesti našega spasenja u Isusu Kristu. Mislim da nije preuzeto reći da je na ovaj blagdan male Gospe naše brodsko svetište u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji mjesto najvećega broja hodočasnika, uz svetišta u Aljmašu, Ilačći ili Šumanovcima. I zato nam je osobito radost pozvati sve vjernike da zajedno s nama i dragim nam kardinalom Bozanićem svjedočimo ovome velikome slavlju rođendana naše Nebeske Majke Marije“, rekao je danas vlč. Ivan Lenić, župnik i dekan slavonskobrodski, u prigodnoj najavi sutrašnjega slavlja u svetištu Gospe Brze Pomoći.

Dekan Lenić posebno je naglasio da se o ovom blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije očituje otajstvo rođenja života, otajstvo obitelji, pa je stoga pred nama još jedna prigoda za intenzivniju molitvu i za poštovanje života i za naše obitelji. Upravo će obitelj biti jedna od poruka u sutrašnjoj homiliji kardinala Bozanića, vjeruje dekan Lenić, i posebno poziva sve trudnice i one mlade žene koje mole za dar majčinstva neka dođu sutra na blagoslov, u zajedništvo vjernika koji će moliti za njih, njihova čeda koja nose i njihove obitelji.

„Svaki dan gledamo kako su nam obitelji sve praznije, kako nas je u Hrvatskoj sve manje, kako mnoge mlade obitelji odlaze iz Hrvatske, a evo i ovih dana koliko nam je prvašića manje krenulo u školu, koliko je razreda imamo manje u našim školama. I takvu sliku ćemo gledati sve dok god, nasuprot svakog oblika osuđivanja i prozivanja, ne budemo shvatili da moramo podržavati i promovirati život, mlade obitelji i mlade majke“, upozorio je Ivan Lenić, upravitelj brodskog marijanskog svetišta, koje će u 2017. obilježiti 60 godina od čašćenja Gospe Brze pomoći.

Dodajmo i da su mise sutra, 8. rujna na blagdan Male Gospe u 6.30, u 8.30, u 10.30 te u 12 sati, a svečana misa s oprosnim ophodom koju predvodi kardinal Bozanić počinje u 17.30 sati. Prigoda za ispovijed je od 6 ujutro do podneva, te od 16 do 19 sati.