U novoj područnoj Osnovnoj školi Blaža Tadijanovića u Podcrkavlju ovaj tjedan održana je konferencija za novinare Vijeća roditelja. Prema predviđenom roku, istoga dana stigla je školska oprema, a iz tvrtke Didacta d.o.o. kažu da će sve biti postavljeno i spremno do 16. siječnja. Trenutačno se pak sanira šteta u učionicama u prizemlju, nastala od vlage.

Na sastanku 23. rujna s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i gradske uprave najavili smo da ćemo pratiti situaciju oko dovršetka škole kako bi nam djeca krenula, kao što nam je obećano, 16. siječnja u nove i čiste prostore. Stara škola ne zadovoljava uvjetima i već dvije godine se ondje mučimo i čekamo. Molim odgovornu gospodu koja su nas dovela u ovu situaciju da našoj djeci omoguće sigurne uvjete za školovanje - rekao je predsjednik Vijeća roditelja Željko Medić. Na najavu konferencije iz ministarstva su reagirali navodima kako nije primjereno organizirati javno okupljanje u školi koja nema uporabnu dozvolu niti snimati vrijednu pokretnu imovinu u njoj zbog mogućeg otuđenja.

Usto, kao jedini ovlašteni sudionik u objektu u e-mailu iz ministarstva navedeni su izvođač radova tvrtka Kala i Didacta d.o.o. te članovi povjerenstva za tehnički pregled. Medić je istaknuo da je u ponedjeljak održan sastanak roditelja, a jedini zaključak sastanka bio je kako će 16. siječnja roditelji dovesti svoju djecu pred novu školu. Dodao je kako mu je načelnik Sektora za financijske poslove MZOS-a Petar Sokić izrazio optimizam da je konačno prikupljena sva dokumentacija, bit će dostavljena predšjedniku povjerenstva za tehnički pregled i više nema zapreka da škola dobije uporabnu dozvolu, Načelnik opčine Podcrkavlje Tomislav Trtanj vjeruje kako se nazire sretan kraj petogodišnje sage o novoj školi:

- Konferencija je sazvana kao još jedno upozorenje da mislimo ozbiljno i nećemo dati svojoj djeci da idu u staru školu s obzirom na to da će nova, pretpostavljam, biti dovršena. Na ministarstvu i izvođaču radova je da dovrše stvari potrebne za ishodovanje uporabne dozvole pa da svi dođemo na otvorenje. Nažalost, nismo baš bili obaviještavani na vrijeme što se događalo oko tehničkog pregleda i poluprivatnim putevima morali smo saznati što nedostaje od dokumentacije. Nadam se da ćemo dobiti informaciju da je potpuna. Čekamo otvorenje škole jer takvo je bilo obećanje dano na sastanku u rujnu i ono i danas stoji.
Ne bude li škola otvorena 16. siječnja u planu je novi prosvjed nakon kojeg će biti isplanirani daljnji koraci, no ujutro prvoga dana novog polugodišta roditelji će mališane dovesti pred novu školu.

Izvor: Posavska Hrvatska