Centrom Sibinja sinoć se širio miris ribe. Oko dvije tisuće Sibinjaca i njihovih gostiju sudjelovali au ili posjetili prvu fišijadu održanu u parku u središtu Sibinja. Iako na svom području imaju Petnju, omiljenu destinaciju brojnih ribiča, do ove godine Sibinjci nisu imali svoju fišijadu. Inicijativa za organizaciju došla je od Udruge sportskih ribolovaca "Petnja", a spremno ju je dočekao i pružio svu logističku pomoć načelnik Josip Pavić. Osim ribiča, u organizaciji su sudjelovali članovi NK Mladost iz Sibinja i lokalno kulturno-umjetničkog društva. 

Sibinjci su za posjetitelje osigurali besplatan fiš, a po simboličnoj cijeni su se prodavale i pole šarana. čak ni 500 ispečenih pola nije bilo dovoljno za Sibinjce i njihove goste koji su došli na fišijadu i iskoristili ugodnu ljetnu večer, a svi su složni u jednom: "Ovo nam trebalo Sibinjcima". Osim odlično pripremljene ribe posjetitelji su mogli uživati u glazbi tamburaškob sastava "Brend". 

Organizatori su odlučili za prvu fišijadu ograničiti broj natjecatelja na 25, što se pokazalo malo, jer je već prva fišijada izazvala velik interes. Natjecatelji su dobili 3 kilograma šarana, a budući da se fišijada održavala u parku, kuhalo se na plin, a ne na drva, kako priželjkuju iskusniji kuhari fiša. Fiš se ocjenjivao prema četiri kriterija: boja, izgled, gustoća i okus. Nagrađeno je pet najbolje skuhanih fiševa. 

- Godinama nitko nije ništa organizirao, ribiči jesu imali svoje večeri koje su održavali unutar svojih krugova, ali ovoga puta smo došli na inicijativu da uz pomoć Općine Sibinj organiziramo prvu fišijadu. Sve susjedne općine imaju ovakve slične manifestacije, pa smo se i mi odlučili na to i ispalo je kao pun pogodak. Već vidim kako ćemo nagodinu ići na 50 ekipa. U sat vremena je sve popunjeno i strah me je da neće biti dosta ribe za sve, rekao je Josip Pavić, načelnik općine Sibinj. 

- Na fišijadi smo limitirali 25 ekipa, toliko se i odazvalo, čak je bilo i više prijava, ali smo morali odbiti zbog prostora. Mještani su jedva čekali ovako nešto već dugo vremena. Najvjerojatnije da će ovo postati tradicija i da će se i druge udruge uključiti, pa će ovo biti i veća manifestacija, možda i višednevna. Na području općine djeluje 40 udruga, što je zanimljiv podatak. Za posjetitelje smo od ribljih specijaliteta pripremili fiš i to besplatno, te šarana na rašljama i u polama po simboličnoj cijeni. U jednoj turi se peče 126 komada, a ukupno su 4 ture. Općina je bila pokrovitelj i načelnik je imao sluha za ovu ideju te se i sam maksimalno uključio u organizaciju, a priključio se i naš KUD s nekoliko djevojaka, rekao je Ivica Koprivnjak, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca „Petnja“ Sibinja

Prvi pobjednik sibinjskefišijade bio je Oriovčanin Danijel Boranić, koji nam je otkrio gdje nabavlja papriku i koja je njegova mala tajna, ali recept nije htio otkriti do kraja.

- Iskreno sam očekivao ovaj ishod jer idem po fišijadama i nije prvi put da sam pobjednik. Sudjelujem na fišijadama od Garešnice, Lipika, do Osijeka i državnog natjecanja. Lijepa je ova fišijada, i za prvi puta odlično organizirana. Inače, nismo navikli kuhati na plin, lakše je na drva, ali opet je sve u svemu je dobro. Jedan sam od mlađih natjecanja u kuhanju fiša, bitno je društvo i druženje i to me privuklo da se bavim ovime. Što se tiče tajne, to je baranjska paprika, luk, vrba i to je to, dalje ne smijem otkrit. Uz šarana u kotliću se našlo i malo soma i štuke i to je potrebno za pravi fiš. Što više vrsta ribe je bolje, jer svaka daje svoju posebnu aromu, ali mora biti baranjska paprika, jer vjerujte da je najbolja, rekao je Danijel Boranić, prvi pobjednik sibinjske fišijade. 

Sibinjci su sinoć ispisali odličnu pozivnicu za sljedeću godinu i podcrtali svoju fišijadu na karti županijskih gastro manifestacija.