Časna sestra uršulinka Ksenija Leko iz brodske Male crkve, koju mnogi, osobito mladi vjernici poznaju kao „časnu s fejsa“, nažalost, uskoro će morati napustiti naš grad!
Naime, sestra Ksenija je odlukom generalne glavarice sestara uršulinki majke Cecilije Wang, imenovana novom provincijalnom glavaricom Hrvatske provincije sestara uršulinki Rimske unije!

Službu provincijalne glavarice s. Ksenija počet će 30. travnja 2017. godine, u Zagrebu, gdje se nalazi glavna provincijalna kuća Hrvatske provincije sestara uršulinki. Posjetimo, u Slavonskom Brodu sestra Ksenija je punih šest godina, gdje je bila provincijalna savjetnica i glavarica samostana Župe Gospe Brze Pomoći.

U središnjoj brodskoj župi sestra Ksenija posebno se istaknula u pastoralnome radu s mladima, u katehezi s krizmanicima i kao voditeljica zbora mladih čije pjevanje na misama prati gitarom, a radi i kao vjeroučiteljica u Gimnaziji Matija Mesić. Rođena je godine 1967. u Osijeku, ali, kako sama kaže, gotovo jednako kao i svoj rodni grad, i Slavonski Brod nosi u svom srcu i sav apostolat koji joj je bio povjeren u proteklih šest godina.

„Imenovanje provincijalnom glavaricom znači prije svega veliku obvezu i odgovornost. Nekome je to čast, a nekome žrtva. Bit će mi puno teže, jer neću više moći biti u pastoralu kao do sada. Imat ću pak više vremena za osobnu duhovnu nadogradnju i molitvu. Kako god bilo, s pouzdanjem u Božju volju i poslušnošću Generalnoj glavarici, stavljam se u novu službu koju ću nastaviti formalno u Zagrebu. Značit će to manje pastoralnog djelovanja, više papirologije, što me baš i ne raduje, stalna komunikacija s Generalatom našega reda u Rimu i sa svim provincijalnim samostanima u Hrvatskoj koje ću morati redovito posjećivati. Stoga ću sigurno često dolaziti i u naš samostan u Slavonski Brod. Ovaj grad, ova župa Gospe Brze Pomoći, njezini župljani, osobito mladi vjernici jako su mi prirasli srcu i neće mi biti lako otići“, rekla nam je s. Ksenija, koja je prije nego što je došla u Slavonski Brod bila na službi u zagrebačkim Utrinama, a prije toga godinu dana u Gračanima podno Sljemena.

Inače, Uršulinke su ženski rimokatolički crkveni red kojeg je osnovala sveta Anđela Merici 1535. pod imenom Družba svete Uršule. U početku su se posvetile odgoju i vjerskom poučavanju djevojčica koje su napustili roditelji, te brizi o bolesnima i siromašnima. Zaštitnica reda je sveta Uršula. Jednako im je naglašen molitveni i apostolski život, a svojom misijom smatraju naviještanje evanđelja uz nastojanja da razumiju svijet, osobito onaj u kojem žive naši mladi.

U Hrvatskoj uršulinke s djelovanjem počinju u Varaždinu 1703., gdje su osnovale prvu školu, gimnaziju i preparandiju. Hrvatska zajednica sestara uršulinki pripada Rimskoj uniji, a ima 7 zajednica i broji 80 zavjetovanih sestara. Djeluju u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rovinju i Zenici. Upravo su sestre Uršulinke po svom dolasku u Slavonski Brod godine 1957. sa sobom donijele i proširile štovanje Gospe Brze Pomoći, u župnoj crkvi svetog Stjepana Kralja. Zahvaljujući uršulinkama slavonskobrodski je kraj danas nadaleko poznat po već 60-godišnjoj tradiciji štovanja Gospe Brze Pomoćnice.

Ivica Vlašić

Foto: Darko Janković