Kako saznajemo od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc.prim.dr.sc. Ante Cvitkovića, epidemija gripe u našoj županiji pokazuje uzlazni trend. Naime, od pojave prvog oboljelog do sredine tjedna na području županije registrirano je 339 oboljelih, od čega čak 208 tijekom proteklih tjedan dana. Znamo da je to epidemija koja se obično javlja početkom godine i traje do sredine travnja, s tim da se prošle godine javila i nešto ranije te smo u ovo vrijeme imali registriranih više od 600 oboljelih. Dakle, vrhunac epidemije tek nas očekuje. Dr. Cvitković kaže da su do sada izdvojili virus gripe tipa B. 

- Radi se o virusu koji uzrokuje blaže simptome, a njegovi antigeni rjeđe su izloženi mutacijama (za razliku od tipa A), a zanimljivo je da se inače pojavljuje pri završetku, a ne na početku epidemije. No, s gripom, naučili smo to do sada, zapravo se nikada ne zna kako će se ponašati. Treba uvijek imati na umu da je stvarni broj oboljelih od gripe puno veći od broja registriranih slučajeva, jer se mnogi pridržavaju savjeta da ostanu u kući, leže, uzimaju puno tekućine, vitamina i po potrebi skidaju temperaturu, odnosno uklanjaju druge simptome bolesti. 

U Općoj bolnici "dr. Josip Benčević" upravo zbog gripe zabranjeni su posjeti bolesnicima. Zabrana će trajati do daljnjega, odnosno dok epidemija ne bude počela jenjavati. 

Izvor: Posavska Hrvatska