Umjesto radnih mjesta u Slavoniji, otvaraju se pučke kuhinje – izjava je koja se često može čuti, osobito u vrijeme blagdana, kad se svi s malo više suosjećanja osvrnemo na otužne redove ljudi u nevolji koji s platnenim torbama u rukama i praznim posudama čekaju na svoj komadić kruha, štogod skuhanog za jelo, piše Glas Slavonije. 

No svom srećom i o takvima se netko skrbi. Velik obol u tome daje Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji u ovom trenutku, kako doznajemo od nadbiskupa metropolita Đure Hranića, na popisu ima više od pola tisuće korisnika, a broj se neprestano mijenja, nažalost, ne naniže.

- Caritas naše nadbiskupije otvorio je tri pučke kuhinje: u Osijeku, u Slavonskom Brodu i u Vinkovcima, odakle se hrana odvozi, te na dva mjesta dijeli i u Vukovaru. Ukupan broj korisnika usluge pučkih kuhinja trenutno je 527. Broj se korisnika mijenja, neki se jave kao novi, a neki odustanu zbog bolesti, povremenog posla, neredovitog dolaska, smrti. Od toga pučka kuhinja u Osijeku trenutno kuha i svakodnevno podijeli 186 obroka, u Slavonskom Brodu 125 obroka, u Vinkovcima 91 obrok i na dva podjelna mjesta u Vukovaru još 81 obrok. Centar za prihvat beskućnika u Osijeku svakodnevno od pučke kuhinje dobiva 44 obroka - iznosi nemale brojke nadbiskup Hranić, te upozorava:
“Svakodnevno se jave dvije do tri osobe sa zamolbom za obroke, ali isto tako neki korisnici odustanu ili budu skinuti s liste zbog raznih razloga. No, ukupan broj korisnika pučke kuhinje je još uvijek u trajnom porastu.”