Nastavljene su aktivnosti projekta „Eko-Eko Volonterko“ kojeg provodi Udruga za ruralni razvoj Eko Brezna u suradnji s partnerima, osnovnim školama „Antun Matija Reljković“ iz Bebrine i „Antun Mihanović“ iz Slavonskog Broda.

Tako je u školi u Bebrini ovih dana održana edukacija nastavnika o školskom volontiranju. Inače, ovaj projekt se sastoji od nekoliko komponenti, edukacije nastavnika, roditelja i učenika o volontiranju, izrade školskih kurikuluma, izrade volonterskih programa, osnivanja volonterskih klubova u osnovnim školama, izrade priručnika o školskom volontiranju te provedbe velikih volonterskih akcija. Organizator edukacije je udruga Eko Brezna, a edukaciju provode predavačice iz Volonterskog centra Osijek, regionalnog koordinatora za volontiranje.

„U ova tri dana sudionici će imati prilike steći dodatna znanja, iskustva i vještine, te pojedine stavove vezane uz razvoj i koncept školskog volontiranja. To je koncept koji se u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj razvija, a gdje su škole organizatori volontiranja i u svoj rad uključuju učenike, volontere iz zajednice i roditelje, te za njih osmišljavaju različite volonterske aktivnosti koje doprinose razvoju zajednice općenito“, kaže Jelena Kamenko Majer, voditeljica programa razvoja volonterstva u osječkom centru.

U tom smjeru ide i ova edukacija kako bi profesore i osoblje škola potaknuli na postavljanje i provedbu kvalitetnih volonterskih programa. A kako su sami profesori zadovoljni, saznajemo od Ankice Marjanović, vjeroučiteljice iz Bebrine.

„Edukacija je jako dobra i bez nje ne možemo dalje. Edukacija u volonterstvu je dobrodošla, jer mi koji radimo s djecom trebamo na tom mjestu i govoriti o volonterstvu. To je pojam koji mnogi ne znaju što znači, zato je ova edukacija za nas koji radimo s djecom zaista vrlo korisna“, kaže.

Ravnateljica škole domaćina edukacije Marija Rosandić ističe zadovoljstvo provedbom ovog projekta i partnerstvom s udrugom Eko Brezna.

„Kroz taj projekt planiramo realizirati puno lijepih stvari, osnovati školski volonterski klub i kroz njega odraditi u okolišu škole nešto što je nama od velikog značaja. To je naša eko bara koja će se ponovno revitalizirati, posaditi autohtone biljke, te staviti u baru autohtone životinje. Načinit ćemo jednu sjenicu koja će biti učionica na otvorenom, tako da će učenici sve sadržaje vezane uz biologiju, prirodu i ostale predmete moći učiti na otvorenom i svježem zraku“, ističe Rosandić.

Ujedno će i školu u suradnji s roditeljima obojati bojama sreće, a organizirat će niz malih akcija, kao što su „Mali ljudi za velika djela“, dok će tradicionalni tjedan lijepih riječi posvetiti ekologiji.

„Svi oni već do sada imaju iskustvo u volontiranju, ponekad je to kroz stvarne volonterske akcije, ponekad kroz humanitarno djelovanje. No, svi su zaključili kako im nedostaje ovaj dio teorijske podloge, te praktičnih iskustava od osoba koje su takve stvari provodile i koje imaju uvid u Zakon o volontiranju i europsku praksu. Takve osobe znaju kako se to najbolje radi, kako se učenici mogu motivirati, a i kako roditelje pridobiti da budu za takve aktivnosti i na kraju kako sve to provesti, odnosno da najveću korist od toga imaju oni koji sudjeluju i lokalna zajednica. Tako da će nastavnici kroz ovaj projekt dobiti edukaciju, upoznati se s praktičnim primjerima, a kao rezultat nastavnici i jedne i druge škole napravit će svoje programe volontiranja“, istaknula je voditeljica projekta Lidija Vukojević.

Naravno, ovo nisu jedine aktivnosti projekta, slijedi izrada volonterskih programa te implementacija. Inače, ciljevi projekta su unaprjeđeni kapaciteti i osnažena suradnja škola i organizacija civilnog društva za pripremu i provedbu programa školskog volontiranja uz razvijene i provedene pilot volonterske programe u lokalnoj zajednici i povećanu motivaciju učenika i nastavnika za školsko volontiranje. Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta je 1.135.876,14 kuna.