U zemljama diljem Europe i svijeta, normalno je da posebno educirane laikinje vode tečajeve za trudnice i njihove partnere, no u Hrvatskoj do sada nije postojao lokalno razvijen program za educiranje voditeljica, krojen prema specifičnim, regionalnim potrebama.

U sklopu Erasmus+ projekta 3P+ Edukacija za pozitivnu trudnoću, porod i babinje, tri udruge iz EU - Roda iz Hrvatske, Indo anai iz Slovenije i Aperio iz Češke organiziraju edukaciju za voditeljice trudničkih tečajeva koje će voditi tečajeve u svojim gradovima i mjestima. Sukladno modelima edukacije u drugim zemljama, buduće voditeljice ne moraju (ali mogu) biti zdravstvene djelatnice, već žene koje svoje znanje i iskustvo žele prenijeti na druge.

Stručnjakinje iz nekoliko područja, uključujući primalje, doule, edukatorice, psihologinje, stručnjakinje za obrazovanje odraslih, aktivistkinje i roditeljice, surađuju u realizaciji ovog programa od osmišljavanja nadalje. Program je jedinstven u regiji i ovo je prva prilika za ovakvu vrstu edukacije laikinja. Važno je napomenuti da će, zbog međunarodnog karaktera ovog projekta, edukacija biti na engleskom jeziku – no to ne mora biti ograničavajući faktor; više informacija o potrebnoj razini znanja engleskog može se naći na stranicama udruge Roda.

Daniela Drandić, voditeljica projekta, objasnila je ciljeve programa: „Želja nam je stvoriti aktivnu i podržavajuću zajednicu voditeljica trudničkih tečajeva iz Hrvatske i Slovenije, koje nakon edukacije mogu voditi tečajeve za trudnice u svojim gradovima i mjestima. Spremne smo olakšati ženama iz svih mjesta obje države i učiniti ovu edukaciju što dostupnijom, neovisno o tome odakle dolaze, kroz besplatnu edukaciju i stipendiranje troškova putovanja i smještaja na dio edukacije koja se odvija uživo.

Što točno nudimo budućim polaznicama?
- suvremeni edukacijski program koji su kreirale žene iz ovog područja, posebno krojen za ovo područje
- podršku vrhunskih stručnjakinja
- priliku biti u prvoj generaciji programa koji se nadamo nastaviti i razvijati
- pozitivnu, podržavajuću atmosferu za učenje i napredovanje
- besplatnu edukaciju i stipendije koje pokrivaju većinu troškova za dio edukacije koja
se odvija uživo (uz mogućnost da se pokriju svi troškovi putovanja i smještaja)

„Puno nudimo, ali puno i očekujemo od polaznica - marljivost, odgovornost, poštivanje rokova i nadasve, pozitivu. Ne znamo kad ćemo ponovo biti u mogućnosti ponuditi ovakvu edukaciju, stoga iskoristite ovu jedinstvenu priliku,“ zaključila je Drandić. Rok za prijave na edukaciju je srijeda, 20. lipnja 2018., a obrazac za prijavu možete pronaći na stranicama udruge Roda ili na Facebook stranicama udruge Roda.

Za izjave i dodatne informacije molimo kontaktirajte:
Daniela Drandić
daniela@roda.hr, 0989621799