Znate li onu biblijsku priču o škrtom bogatašu i siromašnom Lazaru? „Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se mrvicama što su padale s bogataševa stola…“.

Koliko li je samo takvih Lazara oko nas, koje i ne primjećujemo, a kamoli da podijelimo s njima svoje obilje? Vođeni tim razmišljanjima, u župi svetog Antuna u Podvinju pokrenuše ovog Došašća dobrotvornu akciju, drugačiju od svih ostalih, s nakanom da organiziraju Božićni ručak za sve 'Lazare' u svojoj sredini – siromašne, bolesne, nemoćne, usamljene, zaboravljene…i njima donesu radost Božića.
Inicijativa je rođena u Biblijskoj skupini župe Podvinje, dakle u redovima čitača i čitačica Božje Riječi, na način da su pozvali župljane i vjernike neka u crkvu prilikom dolaska na misu ponesu, ako imaju, poneki stari nabožni predmet (ikone, krunice, stare molitvenike, duhovne knjige i sl.) koje će potom volonteri akcije prikupiti i prodavati nakon svake mise zornice i nedjeljnih misa, tijekom Došašća. Svi dobrovoljni prilozi vjernika od prodaje nabožnih predmeta usmjereni su za pripremu zajedničkog Božićnog ručka za potrebite u toj župi, koji će biti organiziran na sam Božićni dan, 25. prosinca u 14 sati u dvorani Pastoralnog centra župe Podvinje.

„Evo, upravo potaknuti Božjom rječju prispodobom o bogatašu i Lazaru, koja je pronašla odjeka u našim srcima, sa željom da poruka te Riječi postane zaista djelotvorna i u našoj župi i u našim životima, odlučili smo organizirati ovu akciju. Zaista, malo je potrebno kako bismo usrećili nekoga i nekome pomogli. Ono što je nama neprimjetno, one 'mrvice' koje padaju s obilja naših stolova, nekome zaista puno znači. U našoj župi imamo najmanje 20-ak takvih 'Lazara' za koje znamo da će radosna srca doći na Božićni ručak, kakav si inače ne mogu priuštiti niti im ga ima tko pripremiti. Tu su i oni usamljeni koji radost Božića nemaju s kime podijeliti. Svi mogu doprinijeti s onoliko 'mrvica' koliko žele, samo neka je od srca“, kaže Karolina Kolovrat, voditeljica župne Biblijske skupine župe Podvinje.

I poslije večernje mise, jučer na 2. adventsku nedjelju, brojni su vjernici imali priliku na izlazu iz crkve zastati na štandu, izabrati si i uzeti neki od nabožnih predmeta i u košaricu donirati dobrovoljni prilog. Akciju su podržali i svećenici spiritanci koji djeluju u podvinjskoj župi, pa i predvoditelj jučerašnje večernje mise pater Andrzej Tylicki, CSSp., mladi svećenik misionar iz Poljske, koji je odnedavno na službi u Podvinju. Svi oni koji se žele uključiti u ovu hvalevrijednu akciju, mogu to učiniti svakoga dana tijekom Došašća i osobnim dolaskom u župni ured u Podvinju i darovati svoj prilog.

Inače, uz ovu, u Podvinju se tijekom Došašća održavaju još dvije, već tradicionalne i prepoznatljive dobrotvorne akcije: ona župnoga Caritasa – vjernici su pozvani prilikom dolaska na mise ponijeti nešto od namirnica iz svojih domaćinstava (ulje, brašno, šećer…) i iste ostaviti u posebnu košaru na ulasku u župnu crkvu, koje će kasnije prikupiti i podijeliti siromašnim obiteljima i korisnicima župnoga Caritasa; a drugu slijedećeg vikenda organiziraju krizmanici ove župe, riječ je o 7. po redu akciji 'Nedjelja bez kolača', u kojoj sami krizmanici peku kolače, prodaju ih vjernicima nakon misa 3. nedjelje Došašća (pa vjernici te nedjelje ne moraju peći kolače jer to za njih čine krizmanici), i potom od sve prikupljene novčane priloge na Badnje jutro odnose siromašnim obiteljima i pojedincima na području te župe.

Ivica Vlašić