Suze sv. Lovre, odnosno Perzeidi, jedan su od najzanimljivijih astronomskih događanja vidljivi golim okom.
Očekuju nas ovog vikenda, a najvidljiviji će biti u noći s 11. na 12. kolovza. Uvjeti za promatranje bi trebali biti dobri jer neće biti Mjeseca, a noćno nebo bi uglavnom trebalo biti vedro. Vidljivi će također biti Venera, Mars, Saturn i Jupiter

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle,
Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej,M
aksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza,
Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu,
Maksimalan vidljiv broj meteora: od 40 do 50 u jednom satu,
Brzina meteora: 59 km/s,
Narodni naziv: Suze sv. Lovre.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,...), meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu, potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Ukoliko meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:

Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus), širokokutni objektiv,maksimalan otvor objektiva, visoke ISO vrijednosti (1600 ili više), fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.

Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a sa duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programibilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu