"Kuća sretnih ciglica" otvorila je u srijedu, 15. veljače nove izdvojene prostore u naselju Andrije Hebranga gdje će pružati usluge poludnevnog boravka i organiziranog stanovanja uz povremenu podršku, piše Soundset Brod.

Osmijeh s lica nije skidala ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Kuće sretnih ciglica“ Renata Puljko.

Sretni smo što možemo djeci omogućiti prave uvjete odrastanja i da su sada napokon potpuno integrirani u društvenu zajednicu našega grada. I oni su jako sretni pa mi dijelimo njihovo veselje. Zahvaljujemo Gradu Slavonskom Brodu što nam je omogućio da odemo korak dalje u transformaciji gdje smo zadnjih godina dosta napredovali i na što smo jako ponosni", ističe Puljko.

Priča je krenula u listopadu prošle godine kada su se obratili za pomoć Gradu Slavonskom Brodu koji je stanove ustupio na korištenje za sljedećih 10 godina i to bez naknade.

"Mislim da su danas svi sretni, pogotovo korisnici, odnosno ova djeca koja sada imaju svoj mir. To više nije onaj dom gdje je hrpa prostora, ovo je jedna dobra socijalizacija. Uključeni su u rad zajednice, sami odlučuju o nekim stvarima, a vikendom kuhaju čak zajedno s njegovateljicama. Mislim da je ovo dobar način kako bi zaboravili možda neke ružne stvari koje su imali u životu", rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

U stanovima je trebalo obaviti i određene radove.

"Okrečili smo oba prostora, obojali unutarnju i vanjsku stolariju tako da sada stanovi izgledaju kao novi. Imali smo sreću da smo u božićno vrijeme imali namjenske donacije, pa smo mogli izabrati i novi namještaj za ove stanove, a obnovili smo stanove u Kući sretnih ciglica, te se nanovo organizirali i posložili što je korak dalje na putu do konačne transformacije. Cilj transformacije je da djeca ne žive u ustanovi što se dogodilo već 15. prosinca 2014. godine kada su se preselili u Kuću sretnih ciglica. Ovo je jedan korak dalje i radimo puno na prevenciji smještaja", rekla je Puljko.

Kroz poludnevni boravak prolazi 40 korisnika od ukupno njih 50. Maja Greber je jedna od onih koji će biti u novom prostoru Kuće sretnih ciglica.

"Kada smo došli u ove stanove, mirnije je i osjećamo se samostalnije. Puno su bolji uvjeti i imamo potporu odgajatelja. Dovedemo nekoga od prijatelja ako nam je dosadno. Kada tete odu ne znamo što bi radili, dovedemo onda prijatelje, pjevamo, slušamo glazbu, igramo društvene igrice. Dogovorimo se i za kućne poslove, nađemo zajednički jezik i snađemo se tko će što raditi", kaže Maja.

Zamišljeno je da se usluga i dalje širi, čak i izvan područja grada, odnosno na zapadni dio županije, a nakon toga cilj je omogućiti boravak štićenicima i na krajnjem istoku županije.