Jučer je u sibinjskoj OŠ Ivan Mažuranić održan ‘Sajam dobre hrane’ na kojemu su se okupili učenici iz svih područnih škola općine Sibinj. Završna je to manifestacija u okviru EU projekta ‘Mi jedemo odgovorno’, čiji je glavni cilj doprinijeti edukaciji i pokretanju mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive, te ih motivirati na stjecanje novih vještina i djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane, rekla nam je ravnateljica OŠ Ivan Mažuranić, Mirela Mršić-Pavičić – Presretna sam i zadovoljna što smo se uspjeli okupiti u velikom slavlju završetka zajedničkog projekta ‘Mi jedemo odgovorno’. Manifestacija je završetak svih aktivnosti koje su bili tijekom cijele školske godine, ali je u biti taj projekt dio jedne šire priče, priče eko-škole, baš ovaj tjedan smo promovirani u dijamantni status eko-škole. Ujedno, s obzirom da je naš dan škole, Dan planeta Zemlja, htjeli smo sve spojiti u jedno, budući da je sam dan škole datumski pao na praznike.-

Škola je prepuna raskošnih štandova sa hranom, veliki trud su uložili i roditelji i djeca – To i je i bila naša ideja, da se okupimo svi zajedno oko jednog zajedničkog stola, kao jedna obitelj. A poruke koje smo željeli odaslati jesu ekološke poruke. Cilj i je bio edukacija i pokretanje mladih, da shvate što to znači jesti odgovorno. Nije dovoljno samo jesti zdravo, nego treba jesti odgovorno u smislu odabira hrane, a da time čuvaš ovaj naš prekrasni zeleni planet. Ono što je zdravo za našu planetu, zdravo je i za nas. Jesti što više lokalnog, sezonskog, onog što su proizvele naše bake i mame. Tu na našem području naša Slavonija ima što dati. Jer nije važno samo kakvu ćemo zemlju ostaviti našim mladima, nego i kakve ćemo mlade ostaviti našoj zemlji, hoće li biti osjetljivi na očuvanje prirode i suživot, ili će uništiti ono što imamo, a to je ovaj prekrasni planet. Mislim da je to vrlo važan cilj i da se svi na tome trebamo potruditi.-

U razgovoru s djecom primjetili smo da oni itekako dobro znaju prepoznati kvalitetnu hranu i da im na listi omiljenih jela nisu pizze i hamburgeri? – Ja se tome radujem, rekla bih čak da me to ne iznenađuje. Djeca vole domaće, pokazala je i anketa koju smo proveli. Oni već dosta toga znaju i jede se puno lokalne hrane. Ali moram reći da smo mi već 15 godina eko-škola. To je jedan dugogodišnji rad. Ništa se ne može postići preko noći. Cilj nam je bio uključiti učenike, pa roditelje, pa širu zajednicu, evo općina Sibinj nas prati od početka, kao kum eko-škole. Tako da je to jedna široka priča, imamo različite ekološke i humanitarne projekte, koje povezujemo i budimo kod učenika empatiju, jer je to prevažna stvar.-

Tomislav Topalović, zamjenik načelnika općine Sibinj za ovu manifestaciju ima samo riječi pohvale – Ovaj projekt je rezultat dugogodišnje plodonosne suradnje općine i škole Ivan Mažuranić. Doista u svom radu i škola i njeni učenici puno rade na edukaciji i po pitanju zdrave hrane, čuvanja okoliša i po pitanju njegovanja naše baštine i tradicije.-

Topalović ističe da je to samo dio suradnje sa školom, jer zajedničkim snagama rade i na mnogim drugim projektima – Nedavno je postavljen bežični Internet kako bi e-dnevnici mogli funkcionirati besprijekorno, organizirana je škola plivanja koja će postati redovan, za mlađe uzraste organiziramo nabavku školskog pribora, a za one buduće školarce svake godine organiziramo dolazak sv. Nikole. Organiziramo i predškolski odgoj kojeg u cijelosti financira općina a škola organizira prostor.-

Podsjetimo na glavne poruke projekta:

Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.

Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.

Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.

Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.

Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.

Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu)

Mario Jurković/Radio Slavonija