MUP, HAK i škole na razini cijele Hrvatske provode projekt "Ne brže od života" kojim educiraju učenike o pravilima ponašanja u prometu. Za područje Slavonskog Broda projekt provode Policijska uprava brodsko-posavska, Auto klub Marsonia i Tehnička škola Slavonski Brod za učenike 3. i 4. razreda. Naglasak je stavljen na sigurno djelovanje u prometu kao vozača mopeda i motocikla. Uz to prezentirana je motociklistička oprema policije, a Zavod za hitnu medicinu educirao je učenike o pružanju prve pomoći. 

Svaka edukacija je dobra, od vrtića do osnovne i srednje škole, kako bi djeca što više usvajala znanje. Edukacije je uspješno prošla Manuela Matijevac koja se već u mladoj životnoj dobi morala snaći u nekim nesretnim slučajevima. 

"Stric je imao napad epilepsije, nećakinja je pala s bicikla i ostala bez svijesti, te je bila prometna nesreća u blizini moje kuće, pa sam pomogla koliko sam mogla. Ostalim vršnjacima poručujem da se također uključe u ove edukacije, jer je za sve nas to korisno, bilo da su u pitanju vozači motocikla, mopeda ili automobila", rekla je. 

"Cilj je bio izabrati plan kojim ćemo obuhvatiti učenike, a mi smo se odlučili na edukaciju o motociklima i mopedima. Cijeli plan vodi se pod sloganom "Ne brže od života", a nacionalni program obuhvaća desetogodišnje razdoblje. U projekt se ušlo s 426 poginulih u prometu, a Policijska uprava brodsko-posavske je 2010. godine imala 18 smrtno stradalih, prošle godine smo imali 9 kao i godinu prije. Cilj je do 2020. imati 9, a mi smo već sada postigli te brojke, koje su nama u tom trenutku bile čarobne, ali sve se može", kaže Zlatko Zaružinski, policijski službenik za preventivu cestovnog prometa Policijske uprave Brodsko-posavske.

U ime Tehničke škole Slavonski Brod za projekt je zadužena Tanja Krajina, dipl. ing. prometa koja je zgrožena velikim stradavanjima mladih i napominje.

"Odlučili smo kao škola krenuti u ovaj projekt i napraviti nešto. Jako puno učenika je iz Tehničke škole poginulo na mopedu, tako da su se djeca rado uključili. Odazvali su se predavanjima i bilo im je jako zanimljio. Edukacije su bile u školi tako da smo i tijekom nastave govorili o tome, a bile su i radionice na istu temu. U budućnosti smo odlučili da Tehnička škola od 1. do 4. razreda uzme u plan rad s djecom na temu pješaka, biciklista, motociklista u prometu, odnosno općenito na temu prometne kulture", kaže.

Kako je najavljeno, u 2017. godini nam stiže izmjena postojećeg Zakona, tako da će se i u pravnom smislu raditi na suzbijanju velikog broja nesreća u prometu. Prvi koraci, ovi edukativni, već su napravili određene pomake. 

Foto: Nikola Knežević