Antonija Spajić iz Vinkovaca, volonterka i humanitarka, voditeljica igraonice za djecu s poplavljenih područja u Gunji, nominirana je za nagradu Josipa Vancaš – dobrotvorka godine, koju dodjeljuje Zaklada Zamah.
Antonija je svojim radom predanošću i nesebičnim zalaganjima, a posebice u vrijeme i nakon poplava u županjskoj Posavini potaknula i druge mlade da se aktiviraju u humanitarnom radu.

Antonija se u vrijeme poplava pridružila Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u Prihvatnom centru u Cerni gdje su bile smještene obitelji s poplavljenih područja. Zahvaljujući golemom trudu i zalaganju postala je voditeljica igraonice u Gunji, te naravno, omiljena među djecom koja su rado provodila vrijeme s Antonijom i uživala u igri u druženju, dok su roditelji obnavljali u poplavi uništene domove. Antonija Spajić postala je jedan od temelja rada udruge, što se posebno vidi u organizaciji humanitarnih akcija – "Pun kufer prijateljstva" u kojima su se ove godine prikupila sredstva za opremanje gotovo 200 kufera prijateljstva za djecu s poplavljenih područja, a koja su prošla kroz igraonicu.
Cilj ove akcije bio je darovati kovčeg pun osobnih stvari za svako dijete, a koji će mu poslužiti dok se ne vrati u svoj dom. Igraonica Ganja u Gunji već je više od stotinu dana jedini oblik neformalnog predškolskog odgoja koji se organizira uz podršku UNICEF-a, a Antonija koordinira rad igraonice, suradnju s roditeljima, udrugama, donatorima..
Njezinom su zaslugom djeca iz igraonice „Ganja“, većinom predškolske dobi, uz financiranje Grada Zagreba, bila na ljetovanju u Skradinu.
Nakon povratka iz Skradina Društvo Naša djeca grada Vinkovaca, uz podršku UNICEF-a Hrvatska, uključuje se u rad s djecom izbjeglica u tranzitnom centru Opatovac u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Antonija je postala i koordinatorica rada i volontera Child friendly spacea u Opatovcu, sigurnom mjestu za igru u kampu, a, uz organiziranje rada volontera u tri smjene i dostupnosti 24-satne brige za majke i djecu (Mother and child corner), i sama odrađuje jednu smjenu dnevno.
Za laskavu titulu dobrotvorke godine kandidirali su je njezini kolege. U trenutku prijave izbjeglički kamp preseljen je u Slavonski Brod, gdje Društvo Naša djeca nastavlja svoj rad s djecom izbjeglica. Antonija je nastavila koordinirati rad za djecu i s djecom bez obzira na udaljenost od svoga doma. Svi oni koji je poznaju složit će se s tim da je ona primjer dobročinstva, nesebičnosti i čovjekoljublja koji nadahnjuje i obvezuje da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru.
"Ja bih ovo sve napravila i radila i bez nominacija, priznanja i nagrada. Lani sam proglašena volonterkom Slavonije i Baranje, ove godine su me kolege nominirali za dobrotvorku godine, čime su me doista iznenadili. Kao i svakom čovjeku, kada netko prepozna tvoj rad i trud, to mi laska. Ali sve što radim, radim isključivo iz ljubavi i želje da pomognem najpotrebitijima, a to ću i dalje činiti" - rekla nam je Antonija.
"Doista se trudim pomoći, nastojimo ljudima što više olakšati situaciju u kojoj se nalaze, djeci kroz igru, pomoći majkama i bebama, jer ovdje ima jako puno male djece, samo je danas kroz kamp prošlo 70-ak beba i svima im nastojimo pružiti osnovne higijenske uvjete i pomoći im da lakše nastave put" - kaže neumorna Antonija.
 

Izvor: Glas Slavonije