Zabilježen je veliki broj slučajeva u Hrvatskoj, a gripa nije zaobišla niti Brodsko-posavsku županiju, piše Soundset Brod.

"U Brodsko-posavskoj županiji prema prijava liječnika primarne zdravstvene zaštite do sada imamo ukupno oboljelih oko 280, naravno njihov broj je realno veći. U te brojke ne ulaze podaci ovoga tjedna jer ih skupljamo jednom tjedno. Od toga je 257 s područja Slavonskog Broda i pripadajućih općina. U prošlom tjednu smo imali 107 oboljelih na području grada, a u odnosu na tjedan prije taj broj raste, tako da epidemija gripe ide prema svom vrhuncu. U sljedećim tjednima očekujemo rast oboljelih. Prošle godine je bilo 2.400 oboljelih i ove brojke su još uvijek manje u odnosu na 2016.", kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo naše županije Ante Cvitković.

Do sada su u Zavodu primili oko 9.200 doza cjepiva, a ostalo je još 420 doza.

"Gripa je ozbiljna bolest i treba je tako i shvatiti te ona može imati svoje komplikacije kao što su upala pluća ili miokarditis. Treba kazati da je potrebno uzimati lijekove za snižavanje temperature i anagletike u slučajevima kada je to potrebno te nadmojestiti izgubljenu tekućinu. Oni koji imaju nekakve tegobe koje su jačeg intenziteta trebaju se javiti svojim liječnicima, ali ostaje preporuka da se gripa preleži. Uglavnom to je jedna ozbiljna bolest", napominje Cvitković.

Osim tekućine unosite i dosta voća i vitamina u organizam te očekujte da ćete barem 7 dana morati ležati u krevetu dok gripa ne prođe.