Jučer je u općini Sibinj povodom Dana općine i 80-te obljetnice Sibinjskih žrtava, održan I. memorijalni maraton ‘Putevima Sibinjskih žrtava’. Po sunčanom vremenu na startu u Jakačini Maloj okupilo se 120 trkača koji su preko Grgurevića, Bilica i Grižića stigli do centra općine Sibinj.

Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće na spomeniku Sibinjskim žrtvama u Jakačini Maloj, maratonci su preko Grgurevića i Bilica stigli do Grižića, gdje su se nakratko okrijepili i odali počast žrtvama kod tamošnjeg spomenika. Nastavili su prema Sibinju,gdje su također zastali kod spomenika žrtvama, a u centru Sibinja su počast odali i kod spomenika hrvatskim braniteljima. U maratonu su sudjelovali: Trkački klub ‘Brace’, NK Ask iz Gornjih Andrijevaca, MNK Redoks iz Sibinja, Udruga za šport i rekreaciju ‘Dilj M i M’ Brčino-Ravan, NK Slobodnica, NK Sloga iz Gromačnika, NK Mladost iz Jakačine Male, NK Vatrogasac iz Grižića, NK Mladost iz Sibinja, DVD Sibinj, DVD Brodski Stupnik, DVD Krajačići, KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca, Policijska uprava Brodsko-posavska, Glasnici istine iz Slatine i Hrvatski sokol iz Osijeka. Najstariji sudionik bio je 75-godišnji Nikola Kovač, iz TK Brace.

Po dolasku u Društveni dom u Sibinju, trkače je dočekala okrjepa, a u 19,30 je održana i prezentacija monografije ‘Padoše nevini, padoše od sile’. Načelnik općine Sibinj, Josip Pavić, zahvalio je autorici na trudu i istaknuo važnost ovog izdanja, za koje je rekao da nije samo prolazno i prigodno štivo, nego ozbiljno djelo, koje će službena historiografija s uvažavanjem koristiti.

Izvor/Foto: Radio Slavonija