Savjet mladih općine Oriovac i Kreativna udruga mladih „Limes“ iz Slavonskog Kobaša organizirali su za sve zainteresirane mlade iz te općine cjelodnevni posjet u Vukovar, u subotu, 29. listopada. Mladi iz Oriovca, Slavonskog Kobaša, Lužana, Živika, Malina, Radovanja, Ciglenika te prijatelji iz udruga mladih iz Brodskog Stupnika, Starog Slatnika, Stupničkih Kuta i Zbjega u Vukovaru su odali počast svim poginulima i nestalima u borbama u tom gradu Heroju, tijekom Domovinskog rata

Obilazak su počeli na Mjestu sjećanja - Vukovarska bolnica 1991. Ondje su sa službenim vodičem pogledali film o vukovarskoj bolnici koja je 1991. godine postala ratna bolnica. Nakon filma, mladi su posjetili i atomsko sklonište u bolnici gdje su tijekom okupacije Vukovara zbrinute stotine ranjenika i bolesnika. Potom su prošetali gradom te zastali kod Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ koje je osnovano 2005. godine, zgrade Općinskog i Županijskog suda u Vukovaru, dvorcu Eltz, Hrvatskom domu i kući Lavoslava Ružičke.

Pred svakom građevinom vodič je ispričao njihovu povijest. Obilazak je nastavljen na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Službeni vodič ispričao je mladima koje je značenje groblja te 983 bijela križa i grobovi u kojima su sahranjeni posmrtni ostaci, ali i prazni grobovi. Ondje su mladi upalili svijeće. Nakon groblja, mladi su posjetili i Spomen dom Ovčaru, gdje su imali prigodu čuti potresno svjedočanstvo o zarobljenicima koji su bili smješteni u hangare te o njihovim nesretnim sudbinama. Nakon spomen doma, uslijedio je posjet stratištu Ovčara na kojemu su izvršavana strašna ubojstva i bacana tijela ubijenih zarobljenika. Ondje su mladi također upalili svijeće.

U nastavku posjeta Vukovaru, mladi iz općine Oriovac razgledali su i čuveni Vodotoranj potom Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova. Ondje im je župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić pokazao župnu crkvu te govorio o stradavanju crkve i samostana u ratu. Uslijedio je posjet Memorijalnom muzeju Domovinskog rata (vukovarska vojarna), te Križu na ušću Vuke u Dunav. Tijekom povratka mladi su posjetili i Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjska cesta i bistu Blage Zadre.

„Svi su bili oduševljeni viđenim te su se sa sjetom na licu vratili kući. Očekuju da će Savjet mladih i dalje organizirati ovakva putovanja jer su spoznali da mladi premalo poznaju našu Domovinu, te da trebaju nastaviti s edukativnim putovanjima diljem Lijepe Naše“, kaže Josip Jagodar, predsjednik općinskog Savjeta mladih.