Slavonski Brod je ovih dana domaćin 14 predstavnika raznih udruga i razvojnih agencija iz nekoliko europskih država, sudionika projekta „EastWest network“ kojeg provodi Razvojna agencija grada Slavonskog Broda s institucijama iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Češke, Austrije, Španjolske i Italije.
U sklopu posjete, osim ovog radnog dijela, radionice i prezentacije pod nazivom „Mladi u EU“, gosti obilaze znamenitosti grada, a i posjetit će neke od manifestacija koje se održavaju ovih dana.

„Projekt se provodi od prošle godine, a glavni cilj je da se približe narodi Istočne i Zapadne Europe, iz razloga što je istočni dio i dalje nerazvijen i kaska za ostalim državama. Sudionici projekta su većinom udruge i razvojne agencije iz Slovačke i Mađarske. Svaki od partnera je dobio svoju tema, a naša je život mladih u EU, koje prednosti i mogućnosti nudi EU za mlade, te što mi možemo učiniti kako bi unaprijedili kvalitetu života za mlade sugrađane. Naši gosti su predstavnici iz Italije koji će sudjelovati na raspravi, grupnog radu i brain stormingu kako bi prenijeli svoja znanja i svakodnevicu. Slijedom navedenog naš partner u provedbi je Europski dom, odnosno Europe Direct centar za mlade koji će prikazati primjere projekata i aktivnosti koje provode“, rekla je Anita Vačić iz Razvojne agencije Slavonskog Broda.

Vrijednost projekta je 150 tisuća eura i riječ je o bespovratnim sredstvima iz programa „Europa za građane“.
„Prvi put sam u Hrvatskoj, dosta mi se sviđa država. Prilika je ovo da naučimo o kulturi i ljepoti vašeg kraja, jer rijetko imamo prilike dođi u unutrašnjost vaše države, s obzirom da smo najviše povezani preko mora. Sviđa mi se Slavonski Brod, jučer smo obišli malo grad, hrvatski prijatelji su rekli da je ovo najljepši trg u Hrvatskoj. Vrlo je čisto ovdje, dosta ljudi cirkulira gradom, pogotovo u večernjim satima. 4 dana smo ovdje, te odlazimo u nedjelju. Osim znamenitosti obići ćemo i neke od manifestacija, poput vašeg natjecanja u kuhanju fiša, te smo vrlo uzbuđeni zbog toga“, rekao je Baggio iz Italije.

Projekt završava u proljeće 2016. godine, a tijekom njega posjetit će se i ostale države sudionice. Cilj ovog događaja je ključnim dionicima ukazati na probleme s kojima se mladi susreću te kroz raspravu i konzultacije iznijeti moguća rješenja koja bi se kao projektni prijedlozi mogli prijaviti na natječaje EU za bespovratna sredstva.