Studijske programe maturanti i ostali pristupnici državnoj maturi mogu birati, odnosno mijenjati sve do 16. srpnja do 15 sati i 59 minuta. (u slučaju da visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave).

Na liste prioriteta moguće je staviti ukupno deset studija, a bilo bi poželjno da svi ti izbori budu ono što želite studirati.

A zašto? Ako se primjerice dogodi situacija da ne upadnete na svoja prva tri izbora, a zadovoljite kriterije za četvrti, automatski će vam se pokraj tog izbora ispisati Da te upisni broj.

Time postajete obvezni upisati studijski program za kojeg ste dakle dobili pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista.

Ako se pak u takvoj situaciji odlučite oglušiti i ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji ste zadovoljili kriterije, dotični vam fakultet može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije koja je primjerice u biomedicinskom području 9.600 kuna.

Takve potencijalne kazne se propisuju ne samo iz razloga što je pojedinac time izigrao sustav, nego zato što je i zauzeo mjesto nekome, tko bi rado studirao xy studijski smjer.

Stoga dakle ako neki smjer s liste, ni u kojem slučaju ne mislite studirati, izbrišite ga sa svoje liste odabranih studijskih programa!

Danas u 12 sati će biti objavljeni privremeni rezultati državne mature, a u 14 sati će biti objavljene i privremene rang liste za upis na studijske programe
rok za prigovore na rezultate je do 12 sati 13. srpnja. Konačna objava rezultata  na rasporedu je 16. srpnja, dok će se podjela svjedodžbi odvijati 18. srpnja.