Proteklog vikenda hvale vrijednu akciju u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu održali su bikeri iz MK Veterani – Croatia, koji su svojih 10 godina rada započeli provedbom projekata pod nazivom “Trijezni vozač” i to kroz tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Naime, riječ je o projektu kojeg provodimo u srednjim školama u suradnji s HAK-om i Odjelom Prevencije MUP-a. “Trijezni vozač” je projekt u kojem želimo pokazati štetnost i utjecaj alkohola i opojnih droga na prosudbu i samu vožnju motornim vozilom, sigurnost djece u vozilu, štetnost korištenja mobilnog uređaja tijekom vožnje, obavezno korištenje sigurnosnog pojasa te štetnost neproipisne brzina kretanja motornih vozila i motocikla.

U samom projektu dana 23. veljače 2017.g. sudjelovali su maturanti srednje Tehničke škole Slavonski Brod, kojima je predavanje održala Irena Hled iz PU Brodsko- posavske. Dok su učenici imali priliku isprobali tzv.“ Pijane naočale“ i „virtualne 3D“ naočale koje simuliraju stanje alkoholiziranosti i utjecaj opojnih droga na prosudbu tijekom upravljanja motornim vozilima.

Tijekom uporabe naočala učenici su prolazili mini poligon (tzv. osmicu), sklapali „ključ-cilindar-brava i uvjerili se koliko je zapravo teško upravljati samim sobom pod utjecajem alkohola. Nakon edukativnog dijela učenici su podjelili edukativni materijali na prometnici neposredno uz samu školu. Nakon izvršene kontrole od strane djelatnika prometne policije učenici su svakom vozaču predali po jedan primjerak upozoravajućeg letka sa ciljem osvještavanja svih sudionika u prometu, da su oni kao vozači i sudionici u prometu u najvećem broju slučajeva odgovorni za svoju sigurnost a kao rizični faktor navodimo neprimjenu brzinu, korištenje mobilnog uređaja, vožnju pod utjecajem alkohola te ne korištenje zaštitnog pojasa.

„Cilj je ovog i sličnih projekata koje provodimo ispred MKVC-a da mladima ukažemo na štetnost alkohola i drugih opijata u prometu te važnost pridržavanja prometnih propisa. Ujedno ih potičemo da se uključe u samu provedbu Projekata vezanih uz Sigurnost prometa na cestama te kao budući vozači shvate ozbiljnost upravljanja motornim vozilima. Ujedno ovom prilikom se zahvaljujemo tvrtki „Optika Oko“iz Čepina, Pu Brodsko posavska, HAK, AK Marsonija i naravno Tehničkoj školi na čelu s ravnateljicom gđom.Mirjanom Onukijević“ – navodi Krešimir Vilfan-Lešo, pred. suda časti MKVC.

„Maturanti spadaju u jednu od najosjetljivijih i najugroženijih skupina u prometu. Iz tog razloga cilj ovog projekta kojeg smo proveli u Slavonskom Brodu, upozoriti maturante, kao mlade i neiskusne ljude i buduće vozače, na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač motornog vozila. Istovremeno svojim prisustvom i podjelom letaka sudjeluju u samom Projektu te kao djeca upozoravaju vozače na poštivanje prometnih propisa. Naša je dužnost kao roditelja i građana Republike Hrvatske sačuvati zdravlje i živote kako naše djece tako i svih građana Lijepe Naše“ – navodi Goran Dragojević-Gican, tajnik podružnice 5. Istočna Hrvatska MKVC. 

Mario Jurković/Radio Slavonija