Kaže se u zdravom tijelu je zdrav duh, a ako ste i Vi jedan od zagovaratelja takvog načina života, onda je ovakva biciklijada prava stvar za Vas. Osim što ćete udahnuti punim plućima, razgibati se i dobro se oznojiti, vidjet ćete kakve sve ljepote krije naš Slavonski Brod i njegova prekrasna okolica. Ako slučajno još niste čuli za događaj koji slijedi, mi smo Vas odlučili pobliže upoznati sa ovim, već tradicionalni događanjem. Razgovarali smo s Krešimirom Hercegom, osnivačem Udruge Lima, strastvenim zaljubljenikom biciklizma, koji promiče kulturu našega grada, upravo kroz ovu aktivnost.

Krešimire, samo nekoliko nas dana dijeli od 8. po redu biciklijade koja se vozi od Malog Pariza do Klakara?

Točno. Ove godine organiziramo 8. po redu biciklijadu koja je postala prepoznatljiva po imenu, ali i po organizaciji, nadamo se. Biciklijada se održava 16. rujna. Svi se nalazimo ispred dvorane Brod s početkom u 15 sati.

Biciklijada svake godine okuplja sve veći broj sudionika. Koliko sudionika očekujete ove godine?

Svaku godinu do sada se povećavao broj sudionika, a ove očekujemo više od 320 biciklista i više od 400 gostiju na cilju – Kod Mate.

Da Vam je netko ranije rekao, kako će ova biciklijada prerasti u nešto tradicionalno, biste li mu vjerovali?

Nama je na početku bilo u cilju stvoriti tradiciju ovim događajem, ali nismo vjerovali da će biti tako dobro prihvaćena od strane sudionika. Svakako da imamo stvari na kojima radimo kako bi bila još prepoznatljivija i kako bismo mogli dovesti veći broj ljudi izvan Slavonskog Broda na bicikliranje našim krajevima.

Udruga Lima, čiji ste predsjednik, osnovana je davne 2010. godine. S kojim ciljem?

Udruga je osnovana s ciljem da radimo projekte kojima bismo, s marketinške strane, pokazali kako u Slavonskom Brodu ima dosta toga na području kulture i turizma. Počeli smo od ideje edukacija, predavanja i tribina. Veliki broj naših sugrađana i prijatelja, nisu prešli naplatne kućice kod Zagreba na istočnu stranu, što je poražavajuća činjenica. Želja i cilj nam je bio i ostao pokrenuti ljude, da upoznaju svoju zemlju, ali i da upoznaju ljude sličnih razmišljanja. Ideja da napravimo biciklijadu Mali Pariz – Klakar, došla je skroz spontano. Naime, u to vrijeme se značajno počeo povećavati broj bicikala na ulicama. Uvidjeli smo da je cikloturizam najbrže rastuća grana turizma u Europi i svijetu te da mi imamo sve preduvjete da postanemo poželjna ciklo destinacija. I tako je sve počelo.

Koje sve aktivnosti provodite u sklopu Udruge?
U sklopu Udruge provodimo nekoliko projekata i aktivnosti. Od važnijih stvari Ivanomania (u čast Ivani Brlić – Mažuranić), koju ove godine nismo realizirali. Zatim, Mali Pariz – Klakar u sklopu koje organiziramo putopisna predavanja i vožnju biciklima za najmlađe Cool Tour de Brod. Bicikademija je prerasla, kao inovativni projekt, u turistički proizvod koji će prerasti, prema svemu sudeći i granice Hrvatske. Odradili smo i nekoliko suradnji s brodskim udrugama koje stvarno rade vrhunske stvari. I trenutno čekamo rezultate natječaja jednog većeg projekta u kulturi koji bi, ako prođe, bila možda najveća stvar.

Sad, kada ste spomenuli Biciakademiju, recite nam nešto više o tom projektu? Na koji način funkcionira?Bicikademija je inovativni projekt koji je krenuo 2014. godine, a cilj je bio promovirati Slavoniju i Baranju kao poželjnu cikloturističku destinaciju. Projekt je pokazao dobre rezultate. uU potporu Ministarstva turizma, proširio se i na Istru, a upravo i na Bjelovarsko – bilogorsku županiju. U međuvremenu smo razvili i mobilnu aplikaciju te ju sada razvijamo tehnički, ali i prostorno na još neke regije u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Princip je jednostavan: Bike Student se registrira i dobije virtualni Index. Index je podijeljen u Studije (koji trenutno čine županije kao prostorno dovoljno velike cjeline), a Studiji su podijeljeni na Ispite koji predstavljaju lokacije kulturne i prirodne baštine. Bike Student obilazi biciklom Ispite, fotografira se i checkira i na taj način polaže Ispite. Nakon položenih svih ispita jednog Studija, zaslužuje nagradu Giant Hrvatska.
Bicikademijom radimo i kampanje o promociji ovog kraja i vožnje bicikala i upravo smo počeli s kampanjom Zamisli.

Izdvojite nam neke Vama najdraže lokacije i mjesta u Slavonskom Brodu i okolici, gdje se rado provezete biciklom?
Meni osobno je Petnja potpuni biser oko Broda. Sama vožnja okolicom Broda također je vrlo zanimljiva npr. Dubočac, oko Klakara, rute oko Ljeskovih Voda, Dilj gora, oko Podcrkavlja. Imamo zanimljivu kombinaciju cestovno brdskih ruta u blizini grada za koje nismo ni svjesni.
A kako smo imali priliku voziti se poznatijim ciklo krajevima, možemo reći kako imamo ogroman cikloturistički potencijal.

Dajana Čavčić Šafar