Dekoracija na vašem božićnom stolu ove godine može biti jestiva, a u pravljenju popularne kućice od medenjaka može uživati cijela obitelj. Mašta je jedini kriterij kod ukrašavanja kućice od medenjaka, a ovako je možete napraviti u toplini svoga doma, piše slatkisvijet.com.

PRIPREMA TIJESTA ZA KUĆICU

Sastojci za tijesto
900 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica začina za medenjake
½ žličice cimeta
prstohvat soli
130 g šećera
3 jaja
300 g margarina
230 g meda

Šećer, margarin i med stavite u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, sol i mirodije pa dodajte jaja i ohlađenu smjesu od šećera, margarina i meda.

Spiralnim nastavcima za miksanje dobro izmiksajte tijesto, a po potrebi izmijesite ga još malo i rukama. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Dok se tijesto odmara pripremite si šablone za kućicu. Na papiru nacrtajte, a zatim i izrežite sve potrebne dijelove – bočne stranice, prednju i zadnju stranicu, krov te dimnjak. Kućicu možete nacrtati prema priloženom nacrtu.
 

 

Kada je tijesto spremno razvaljajte ga na laganoj pobrašnjenoj površini ili masnom papiru. Ako vam je lakše, podijelite tijesto na manje dijelove pa ih zasebno valjajte. Neka vam tijesto za vanjske zidove bude debljine 0,5 cm, ali za krov i dimnjak razvaljajte ga ipak malo tanje da kućica ne bi imala preveliki teret.

Prislonite šablone koje ste izrezali na tijesto i nožem obrežite rubove. Ne zaboravite na zidovima izrezati prozore i vrata. Slobodno se zaigrajte pa izrežite prozore u obliku srca, zvijezde, cvijeta…

Nakon što ste izrezali sve elemente kuće izrežite još i podlogu na koju će te kućicu zalijepiti. Dimenzije podloge prilagodite svojim željama, bitno je samo da bude barem malo veća od tlocrtne površine kuće. Višak smjese nemojte baciti nego iskoristite za keksiće kojima možete i ukrasiti kućicu. Ako imate prigodne kalupe za izrezivanje napravite snjegovića, bor, zvjezdice i sl.

Dijelove kućice posložite na lim za pečenje koji ste prekrili masnim papirom i pecite ih 10 minuta na temperaturi od 180 °C. Kada se svi dijelovi kućice ispeku i ohlade možete krenuti u izradu!
Pripremite si tacnu ili komad kartona na koji će te zalijepiti kućicu i naravno puno šarenih bombona, mrvica, keksa i ostalih ukrasa.

SMJESA ZA LIJEPLJENJE

Kao ljepilo za sastavljanje kućice koristite Royal icing. Za pripremu Royal icing smjese treba će vam:
3 bjelanjka
cca 700 g šećera u prahu

Bjelanjke kratko izmiksajte i čim se počnu pretvarati u snijeg počnite dodavati malo po malo šećera u prahu. Miksajte smjesu i dodajte šećer sve dok ne postane dovoljno gusta tako bude razmaziva, ali da se ne prelijeva.

S obzirom na to da se smjesa za lijepljenje na zraku jako brzo suši spremite ga odmah u slastičarsku vrećicu. Tako će vam biti lakše lijepiti i ukrašavati kućicu. Ako vam sva smjesa ne stane u vrećicu, ostatak koji je ostao u zdjeli prekrijte vlažnom krpom.

SASTAVLJANJE I DEKORACIJA KUĆICE

Na tacnu ili neku drugu podlogu s malo smjese za lijepljenje najprije zalijepite ohlađenu podlogu. Zatim lijepite bočne, prednju i zadnju stranicu.Na rub svake stranice nanesite dovoljno smjese i lagano ih pritisnite kako bi se stranice dobro zalijepile.

Ostavite kućicu 10 minuta neka se osuši prije nego što krenete postavljati krov. Kada stavljate krov držite ga laganim pritiskom ili mu napravite neku potporu (npr. s čašom) kako bi se dobro primio za stranice kuće i osušio.

Kada ste složili cijeli kućicu vrijeme za da najzabavniji dio – ukrašavanje. S ostatkom bijele smjese ukrasite krov po želji, zalijepite ogradicu od keksa, napolitanki ili pereca zalijepite željene figurice i sve ukrasite s puno šarenih bombona. U dimnjak stavite malo vate da se dobije dojam dima. I za kraj, da bi kućica dobila potpuni zimski ugođaj, okoliš posipajte s malo šećera u prahu.

Izvor: slatkisvijet.com