Sava svakodnevno nosi otpad, a često ga uzrokuju upravo oni koji Savu najviše vole. Ovaj puta radi se o jednom splavu, a na cijelu sitaciju osvrnuo se jedan brdski ronioc. 

Poznato je da su brodski splavari veliki zaljubljenici u Savu. Na njoj provode svoje dane u opuštanju i uživaju u ljepoti naše rijeke. Naše rijeke koja donosi i odnosi. Često smo mi ronioci tome svjedočili roneći ispod Splavarske ulice i nalazeći tamo… ono što je Sava donijela. A donijela je svašta. Od WC školjki, tepiha dovoljno da bi mogli prekriti Korzo, tanjura, limenki, boca… Iako moram primjetiti da Sava očito ne voli sve splavove jednako jer nekima ne donosi gotovo ništa! Ispod tih splavova ne možete ugledati ništa osim dosadnog savskog dna.

Sjedio sam u četvrtak, 18. 8. 2017. oko 11 sati na Poloju kad ugledam limenu bačvu kako krstari Savom. Ništa čudno jer često se zna dogoditi da bačva ispadne iz konstrukcije splava. Za bačvom druga. I treća. Njih ukupno 12 u urednoj, gotovo vojničkoj koloni. Sjeo sam u čamac i odvezao se uzvodno provjeriti o čemu je riječ. Ni stotinu metara iznad Poloja jedan „zaljubljenik“ (zajedno sa pretpostavljam svojom suprugom i sinom) obnavljao je svoj voljeni splav na voljenoj Savi, i želeći ga učiniti čvršćim i sigurnijim, odlučio je zamijeniti stare, limene bačve novim, ljepšim, plastičnim. Na moje pitanje što radi odgovara da stavlja nove bačve. To vidim, ali što je sa starima? „Pa one… idu.“ „Pa kuda idu!?“ „Pa to Sava ionako odnese.“

Izgovorio je te rečenice takvom mirnoćom kakvom prosječan čovjek u pekari naručuje kruh.

Policija je vrlo brzo stigla i očito uspješno obavila razgovor jer je ostatak bačvi Sava nije morala odnijeti. Dan kasnije stoje složene na obali. (Možda čekaju porast vodostaja)

One koje je odnijela zgrožena primitivizmom jednog „zaljubljenika“ razbacala je po svojoj obali kao poruku nama koji ju stvarno volimo da ne smijemo prešutjeti licemjerima koji su među nama. Njihov primitivizam Sava neće odnijeti samo ako im damo do znanja što mislimo o njima.

Zato, ako poznate zaljubljenike o kojim govorim, podijelite im ovo. 

Cijelu galeriju fotografija možete pogeldati na blogu dostaje.wordpress.com.